La victòria del 'Brexit' obre interrogants en el procés d'associació d'Andorra a la UE

Comentaris

La victòria del \'Brexit\' obre interrogants en el procés d\'associació d\'Andorra a la UE
La victòria del \'Brexit\' obre interrogants en el procés d\'associació d\'Andorra a la UE

La victòria, encara que molt ajustada, del ‘Brexit’ britànic, és a dir, la decisió del Regne Unit de sortir de la Unió Europea (UE) obre alguns interrogants en el procés de negociació del Principat a la Europa unida. Diverses veus veuen amb rezel l’acostament d’Andorra a Brussel·les i el principal partit de l’oposició i més ‘euroescèptic’ com a mínim des del punt de vista negocial, Liberals d’Andorra, ha reiterat la necessitat d’aturar les converses. I ara més que mai, assegura la formació liderada al Consell General per Josep Pintat, vist la fractura que pot suposar, almenys de forma immediata, la retirada de la Unió de la cinquena economia mundial. No obstant això, però, el Partit Socialdemòcrata (PS) considera que s’ha de seguir amb el full de ruta previst. El Govern demòcrata és del mateix parer. I malgrat el revés que suposa el 'Brexit' per a la UE, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, s'ha mostrat partidari de mantenir tant com es pugui la normalitat.

El triomf del ‘Brexit’, amb un percentatge del 51,9% dels vots, ha comportat la dimissió del primer ministre britànic, David Cameron, i l’inici d’un procés de desconnexió que ha suposat un sotrac molt notable en els mercats financers i en els escenaris polítics occidentals. No només a Europa. Als Estats Units, on també hi ha en marxa el procés electoral, també es mira de prop el que passa a la UE. Els màxims responsables europeus, que porten tot el dia reunits, han exigit al Regne Unit que acceleri el calendari de desconnexió. Segons les normatives europees, és l’Estat que es vol desintegrar el que ha de posar en marxa els mecanismes adients. Cameron ha afirmat després de conèixer els resultats definitius que aquest procediment es podria activar el mes d’octubre i amb un primer ministre de transició. Europa pretén que dimarts de la setmana que ve ja es comenci a visualitzar la desconnexió. Res d’esperar al mes d’octubre i res dels avantatges que s’havien ofert a la Gran Bretanya en un intent de retenir-la.

El referèndum britànic obria un nou escenari en el marc d’una UE que perd credibilitat a marxes forçades. I en alguns aspectes -la qüestió dels refugiats i la immigració en general, per exemple- més que en d’altres. L’escenari quedava obert fos quin fos el resultat. Però Brussel·les esperava una victòria del ‘remain’. El triomf de l’opció completament oposada, el ‘Brexit’, suposa un daltabaix molt notable per molt que els dirigents de la majoria d’estats que integren la Europa unida s’han apressat a afirmar que el que cal és establir amb rapidesa un nou marc de relació amb el Regne Unit. I assegurar que qui hi sortirà perdent a mitjà termini serà Londres. Però d’entrada, forces situades a l’extrema dreta de països com França o Itàlia ja estan demanant convocatòries de referèndums similars als seus respectius estats per sortir també de la UE.

A Andorra, el grup parlamentari liberal, que ja no va subscriure el pacte d’Estat en relació a la UE, ha estat el més contundent. En un comunicat, la formació encapçalada per Josep Pintat i Jordi Gallardo, “demana, un cop més, al Govern que aturi immediatament, i ara més que mai, les negociacions amb la Unió Europea”. Els liberals afirmen que cal que “s’analitzi la nova situació que afrontarà Europa els pròxims anys davant de la sortida d’un dels seus membres i com aquest fet pot afectar a Andorra i a les negociacions de l’acord d’associació que s’estan duent a terme”. Ld’A ha considera que les converses realitzades fins ara, sense que Andorra, al seu parer, en tingui el control del ritme, eren “precipitades”. I que el fet que la UE es vegi obligada a reorganitzar-se ha de permetre el Principat a aturar el procés i analitzar-lo bé.

Diferent és la posició del PS, que tot i la cautela pel que pot suposar la marxa del Regne Unit, es manifesta favorable al manteniment “del full de ruta”. En aquest sentit, la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili, que ha actuat aquest divendres de portaveu de la formació en la matèria, ha afirmat que “no podem continuar aïllats, som un país petit”. Mentrestant, demòcrates, que de portes en fora és favorable al procés d’acostament a la UE, manté internament discrepàncies notables i que el ‘Brexit’ pot fer aflorar encara més. No obstant això, la única comunicació oficial feta avui per la formació taronja ha estat per informar que la parlamentària Meritxell Mateu defensa els mecanismes de protecció dels drets humans vers la pena de mort en un seminari organitzat pel Consell d’Europa.

L'executiu manté el calendari

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, a través de l'ambaixadora a la Unió Europea, Maria Ubach, ha contactat aquest divendres amb el cap de la Divisió per Europa Occidental al Servei Europeu per a l'Acció Exterior i cap negociador adjunt, Claude Maerteen, per valorar la situació del nou escenari que es planteja dins la Unió Europea després del resultat del referèndum britànic. Maerteen ha volgut subratllar la continuïtat del mandat de negociació i l'agenda de converses per l'Acord d'Associació amb Europa. En aquest sentit, el cap de la Divisió del SEAE ha confirmat la reunió prevista pel pròxim 15 de juliol a Brussel·les amb el ministre d'Afers Exteriors.

Saboya també mantindrà reunions d'alt nivell amb representants de França i Espanya així com amb els caps de la representació permanent de la presidència sortint del Consell Europeu, Holanda, així com la presidència entrant que ostentarà Eslovàquia. De la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha mantingut contacte telefònic amb representants dels grups parlamentaris per valorar la nova situació a Europa i les probables afectacions en el calendari de la negociació amb Europa.

Comentaris

Trending