La forma de liderar la política sanitària enfronta Gili i Gallardo amb Espot

Excepte Nomen, que ha protagonitzat un dur atac amb el líder de DA, totes les formacions no governants consideren necessari dur a terme un canvi de model en relació al SAAS

-
-

Quin ha de ser el paper del ministeri de Salut i quina ha de ser l’actuació del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) o el que és el mateix la manera de liderar la política sanitària del país ha evidenciat una clara pinça entre socialdemòcrates i liberals davant uns demòcrates que voldrien mantenir el model. Excepte Andorra Sobirana i DA per raons evidents, la resta de formacions consideren necessari modificar el rol del SAAS. Per a la candidata socialdemòcrata Rosa Gili i el cap de cartell liberal, Jordi Gallardo, el principal inconvenient és que el ministeri ha abdicat els darrers anys en la missió que hauria de tenir de fixar directrius clares.

La sala d’actes de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell ha viscut aquest dimarts una taula rodona sobre política sanitària. El model actual, en què el SAAS n’és el motor i pal de paller, ha estat en l’epicentre, més o menys, de l’exposició de tots els candidats. I una pregunta formulada pel director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, ha acabat d’encendre un debat que no estava previst, però que ha deixat clar que liberals i socialdemòcrates estan rotundament en contra de la gestió feta, especialment els darrers anys, per Carles Àlvarez Marfany.

Espot: “El SAAS no es pot desmantellar. Seria fer un salt al buit. Els darrers s’ha fet bona feina. Només hi ha una forma de fer-ho: ordenar el sistema”

Tant Rosa Gili com la membre de terceravia i candidata d’Unió Laurediana Carine Montaner s’han referit al SAAS com “un monstre”. El terme, en certa manera, ha molestat Piqué, mentre que les dues polítiques han matisat que parlaven en sentit metafòric. Però ha quedat clar que tant Gili com Montaner i Gallardo, però també Albert Granyena, número 2 d’SDP a Ordino i representant progressista a la taula lamenten l’excessiu pes que té el SAAS no hi ha en la gestió sanitària, sinó en l’establiment de directrius generals. En aquest sentit, el candidat liberal ha sigut el més clar quan ha dit que el SAAS “ha hagut de posar-se dos barrets davant l’absència de directrius polítiques donades pel ministeri”. Piqué evidentment no s’ha posicionat. Sols calia, però, mirar-lo de reüll per encertar la resposta.

Gili: “S’ha d’eliminar la figura del SAAS perquè està enquistada. És un monstre massa gran, difícil de gestionar, difícil d’entendre en alguns casos” Gallardo: “La política de sanitat s’ha de marcar des del ministeri i no des del SAAS. I el SAAS s’ha hagut de posar els dos barrets davant l’absència de directrius”

La primera en exposar el seu posicionament havia estat Rosa Gili, que ha deixat clar en la intervenció inicial que cal “eliminar la figura del SAAS perquè està enquistada”, perquè s’ha convertit en un òrgan “massa gran, difícil de gestionar, difícil d’entendre en alguns casos”, i ha posat com exemple el fet que membres del consell directiu, aparentment, no estaven al cas de casos que ara la Batllia està analitzant com a presumptament delictius. Gili ha plantejat la supressió del SAAS i, a canvi, la creació de “dues noves parapúbliques”: una per gestionar l’hospital i l’altra per fer-se càrrec del Cedre, mentre que l’atenció primària quedaria directament sota la batuta ministerial.

Sense renunciar als plantejaments inicials, i després de la pregunta de Piqué que ha generat alguna enganxada i un debat no previst en la configuració de l’acte, Gili ha matisat una mica tot deixant clar que “no volem desmantellar res” -i així responia al candidat Xavier Espot que lamentava que algunes forces proposessin la supressió del SAAS- i deixava clar que el que es pretén és “la governança” i una “implicació” real del ministeri perquè, ha explicat la socialdemòcrata davant l’enuig del líder demòcrata, en alguna ocasió el fins ara ministre de Salut s’hauria desentès de donar resposta a alguns neguits “perquè això ho porta el SAAS”.

Gili, Gallardo i en certs moments també Montaner han estat els més clars i contundents a l’hora de reclamar un canvi en la manera de liderar la política sanitària i que el ministeri assumeixi un paper més preponderant. La fins ara consellera laurediana ha arribat a afirmar, posicionant-se a favor de la remodelació del SAAS que “és tot opac” -circumstància que Piqué ha negat- i “una nebulosa. No pot ser que s’hagi creat un monstre i no sapiguem què hi ha dins” mentre el ministeri no lidera. Menys contundent ha estat el progressista Granyena però també ha deixat clar que “si es simplifica la gestió aconseguirem fer-la més eficaç”, tot evidenciant amb altres paraules, ho ha reconegut, allò expressat per altres forces.

Montaner: “Remodelar el SAAS? Sí. És tot opac, una nebulosa. No pot ser que s’hagi creat un monstre i no sapiguem què hi ha dins” Granyena (SDP): “Jo veig llum en la foscor. El sistema és bo. Ara, si es simplifica la gestió aconseguirem fer-la més eficaç”

El líder d’Units pel Progrés (UPA), Alfons Clavera, primer s’ha mostrat contundentment a favor de l’eliminació del SAAS i després ha vingut a defensar una mena de fusió entre el ministeri i la parapública tot plegat amb la finalitat d’evitar “duplicitat de costos” i “una sobrecàrrega i una bicefàlia innecessàries”. A tota aquesta qüestió, Eusebi Nomen no hi ha donat especial transcendència. “L’estructura és igual”, ha deixat dit el líder d’Andorra Sobirana en diverses ocasions en què també ha assegurat que hi ha molts models que funcionen. Nomen, que com sempre ha intentat colar la qüestió de l’acord d’associació amb la UE i la seva oposició en el debat, ha afirmat que el que cal és que el SAAS i el seu personal tinguin clar que estan “al servei de l’usuari” i no que utilitzi el gran pressupost de què disposa per fer “clientelisme polític”.

Espot, que ha intervingut en darrer lloc, ha aprofitat per replicar la resta. De fet, d’una manera o altra, Gili, Gallardo i Montaner, que han estat consellers generals la darrera legislatura i que han tractat moltes qüestions relacionades amb el món sanitari i de la salut, han posat de relleu, a parer seu, els molts problemes que pateix el sistema i la queixa d’una part important de l’usuari. El candidat demòcrata ho ha mirat de tallar en sec: “Dir que la majoria d’usuaris estan insatisfets no respon a la realitat”. “Els darrers anys s’ha fet bona feina”, ha defensat Espot, que també ha assegurat que la gestió sanitària i les dificultats que hi pugui haver només es poden afrontar d’una manera: “Només hi ha una forma de fer-ho, que és ordenar el sistema” amb elements com la via integrada, el metge referent que totes les forces veuen bé malgrat que voldrien polir i que Clavera directament eliminaria.

Espot ha evidenciat que el model ministeri-SAAS ja li va bé malgrat que en la sanitat pública andorrana hi pot haver algunes “insatisfaccions” que ha emmarcat en la gestió del dia a dia i ha considerat que “desmantellar” el SAAS, al qual ell s’oposa radicalment, seria “un salt al buit” alhora que separar la gestió hospitalària dels centres d’atenció primària, com ha proposta la socialdemòcrata Gili aniria en contra de les sinergies establertes al llarg de molts anys. El líder taronja, igual com ha deixat clar que res de res de suprimir el SAAS, no ha estat tant contundent davant embats com els llançats pel liberal Gallardo quan ha afirmat clarament que “la política de sanitat s’ha de marcar des del ministeri i no des del SAAS”.

El ‘caramelet’ fisiterapèutic

El control del dèficit sanitari ha estat en boca, més o menys, de tots els participants en la taula rodona. Poc o molt, tots els candidats han esmentat algunes de les propostes que fan en matèria sanitària a través de la lectura dels seus programes electorals, que són sobradament coneguts o estan a l’abast de la ciutadania en diversos formats. I al marge de la qüestió del lideratge de la política sanitària o el que és el mateix, el pes del SAAS, que ha desbordat en la majoria d’intervencions i la pregunta del Josep Maria Piqué ha acabat de posar en l’epicentre de l’acte, alguna altra qüestió  llançada pels assistents ha portat a més d’una enganxada. 



Una fisioterapeuta i un infermer -que ha arrencat un tebi compromís de gairebé tots els polítics per tal que tinguin més aviat o més tard, una legislació pròpia del col·lectiu- han encès novament una mena de pugna entre Gili i Espot. I Nomen també ha tingut ocasió de tirar la cavalleria per sobre del candidat demòcrata. La fisioterapeuta ha lamentat com de pobres són les tarifes que cobren. Tots els candidats, i explícitament Clavera i Gili, han assentit. També ho ha admès el candidat demòcrata, que ha recordat que des del Govern s’han mantingut nombroses trobades amb el col·lectiu i que són conscients que durant la crisi es va demanar un esforç a aquests professionals i se’ls va rebaixar la tarifa.

Nomen: “L’estructura és igual, és irrellevant, és una qüestió administrativa. La qüestió és que el SAAS estigui al servei de l’usuari i no que faci clientelisme polític” Clavera: “La bicefàlia entre el ministeri i el SAAS no té cap sentit, és una duplicitat que genera costos, una sobrecàrrega innecessària”

Amb la recuperació econòmica, ha dit Espot, la idea és “recuperar la situació d’abans o fins i tot créixer”. La promesa ha enutjat de mala manera Nomen. El líder d’Andorra Sobirana s’ha adreçat a la professional que s’havia interessat per si cobraria més per fer-li notar que Espot “us falta al respecte de la vostra intel·ligència. Us han estat collant, i ara que estem en campanya electoral un donen el caramelet. S’ha de ser més professional”, ha exclamat l’economista i exconseller general tot remarcant que la voluntat de la seva formació és definir clarament graelles professionals i salarials a partir de les quals tots els empleats públics sàpiguen clarament quina és la seva funció, com poden progressar laboralment i quina remuneració els pertoca.

L’enganxada ha estat notable, davant un públic lleugerament atònit i un Espot que ha aguantat l’envestida. Que més suaument també li ha vingut des de la bancada socialdemòcrata quan Rosa Gili li ha recordat que tot just en la darrera modificació de la Llei de la CASS aprovada durant el mes de gener el PS havia proposat una esmena amb la qual s’incrementava la tarifa dels fisioterapeutes i DA la va rebutjar, per la qual cosa ha qualificat la resposta donada per Espot a la fisioterapeuta d’electoralista. “També és electoralista, doncs, voler-ho fer fa tres mesos”, ha reblat el candidat demòcrata, davant la qual cosa Gili ha replicat: “Nosaltres no marquem l’agenda. Només vam fer una esmena a una qüestió que vostès proposaven”.

Comentaris (5)

Trending