Apapma reclama presó ferma per a un jove que va deixar morir el seu gos abandonat a un pis

L’entitat s’ha personat com a acusació particular en el judici, on s’ha posat en relleu com va patir l’animal, que va acabar perdent la vida per inanició i deshidratació

Una imatge de la Seu de la Justícia.
Una imatge de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

L’Associació per a la Protecció dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma) ha demanat presó ferma per a un jove que a finals del 2019 van abandonar el seu gos al pis on vivia, a Anyós. L’animal va acabar morint d’inanició i no va ser trobar, ja cadàver, setmanes després. L’entitat animalista s’ha presentat com a acusació particular en el procés, ja que considera que els fets són d’extrema gravetat. L’home ha admès els fets però els ha justificat al·legant que, en aquell moment, patia una depressió que, però, no ha pogut demostrar mèdicament.

El cas es remunta a finals del 2019, quan els veïns del bloc d’apartaments van sospitar de la forta pudor que sortia del domicili de l’ara acusat. Hi van accedir i el panorama que es van trobar era dantesc. Així ho han explicat durant el judici, celebrat aquest dimecres al Tribunal de Corts, els agents de policia que hi van entrar un cop rebut l’avís.

“Tot el pis estava destrossat pel gos, pel patiment que havia sofert, el matalàs fet a trossos perquè havia intentat buscar aliments, així com excrements i pixades”, ha relatat un dels policies que van trobar mort l’animal

“Ho recordo molt bé perquè t’impacta. Tot el pis estava destrossat pel gos, pel patiment que havia sofert, el matalàs fet a trossos perquè havia intentat buscar aliments, així com excrements i pixades”, ha relatat un dels membres del cos. A banda també hi havia excrements i restes de pixades, així com, evidentment, el cadàver de l’animal, ja amb evidents símptomes de descomposició. I és que feia molts dies que el ca havia quedat abandonat a la seva sort al pis.

Qui era el seu propietari ha justificat el fet d’haver abandonat el gos per la “depressió” que patia fruit d’haver trencat una relació sentimental. Així, ha assegurat que va marxar a casa dels seus pares perquè era “on em sentia segur”. En la mascota, i en el fet que tancada al pis acabaria morint de fam, “no podia pensar”.

A preguntes de l’advocat d’Apapma, el processat ha admès, però, que la patologia mental no li va ser diagnosticada per cap metge. Simplement, “penso que la tenia”, segons ha apuntat durant la vista oral.

El fiscal li ha imputat un delicte menor de maltractament d’animal amb resultat de mort. “Abandona el gos tancat a la seva sort malgrat tenir altres alternatives”, s’ha destacat des del ministeri públic i “sent perfectament conscient que sense aigua ni aliments moriria d’inanició i de deshidratació”. Per tant, “va incomplir de forma palmària el deure de cura, sent la causa directa de la mort”. Per això, ha sol·licitat una pena de vuit mesos provisionals, a banda d’una multa de 3.000 euros.

El gos va estar tres setmanes tancat en un apartament d'Anyós.

Relacionat

Tres setmanes de festa a Eivissa i el gos tancat al pis d’Anyós (fins a morir)

Des d’Apapma, però, es vol un càstig més sever. “No exemplar”, ha assegurat l’advocat, sinó “ajustada i proporcionada als fets”. En aquest sentit, el lletrat ha defensat que “tota democràcia i Justícia madura ha de condemnar amb contundència actuacions com aquestes”, ja que “hi ha una important crueltat”. Així, ha demanat “pensar el que va passar l’animal, com va morir, com va destrossar els mobles de la fam que tenia i que va morir sol”. Per això, ha reclamat que dels vuit mesos de presó, tres siguin ferms. És a dir, que l’home pagui amb un temps d’estada a la Comella. A banda, també demana 3.000 euros de multa i uns altres 3.000 d’indemnització pels “danys morals” partits pels membres de l’entitat.

Comentaris (14)

Trending