Jover admet que l’AREB ha incomplert la llei en no presentar els comptes de BPA

El ministre de Finances reconeix que els números dels exercicis 2014, 2015, 2016 i 2017 només s’han dipositat enguany, juntament amb els del 2018, quan la legislació obliga a fer-ho anualment

-
-

El ministre de Finances, Èric Jover, ha admès que l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) va incomplir la llei en no presentar els comptes de la intervinguda BPA durant fins a quatre exercicis consecutius. En concret, ha admès que els números del 2014, del 2015, del 2016 i del 2017 es van mantenir sense dipositar fins tot just enguany, quan s’han presentat de forma conjunta amb els del 2018. Jover ho ha justificat al·legant “raons tècniques” vinculades als “fets esdevinguts a partir del 2014” que “impedien completar-los amb èxit i sotmetre’ls a les auditories” pertinents.

La situació de l’antiga entitat financera ha tornat a posar-se a la palestra del Consell General a preguntes del parlamentari socialdemòcrata Quim Miró. El titular de Finances ha revelat que “l’AREB en tant que administrador especial ha dut els comptes del 2014 al 2018 al dipòsit de societats” però que “ho va fer el 2019 després d’aprovar l’estat de comptes i les auditories de dits exercicis”. Cal tenir present que la Llei de comptabilitat exigeix que els números de cada exercici siguin presentats el següent i, per tant, aquesta forma de fer no ha seguit el que està establert a la legislació.

I així ho ha admès Jover, que ha reconegut “un retard” a causa de “raons tècniques”. Entre elles, el fet que tots els esdeveniments que es van precipitar amb la nota del Fincen i la posterior intervenció “impedia completar amb èxit els comptes i sotmetre’ls a auditories”. Per això, “es va decidir no presentar-los fins que els auditors externs poguessin donar una imatge fidelB”. També ha apuntat que “l’AREB no tenia marge de maniobra sobre les incerteses que provocava que l’auditoria fos denegada”, com ara la liquidació de les societats delegades entre elles Banco Madrid.

Per això, ha justificat que hi havia “una situació estranya” que “no estava contemplada al marc comptable andorrà”. Un altre punt que, al seu entendre, feia lògic no complir la llei era la “complexitat tècnica afegida pel canvi en les normes de comptabilitat”. Davant d’aquestes novetats, “es va considerar més adient presentar tots els comptes d’acord amb aquestes normatives”. Per tant, es va esperar al 2019.  

El conseller general del PS Quim Miró anuncia que anirà al TC si no se li facilita la documentació reclamada sobre el cas BPA a l'AREB

Sobre la possibilitat, apuntada des del grup socialdemòcrata, d’haver presentat els comptes amb “salvetats”, el ministre de Finances ha argumentat que “no es corresponien a un element menor dels estats financers, sinó a punts molt importants com la situació de Banco Madrid i d’altres judicialitzades o els actius bloquejats a altres jurisdiccions”. Així doncs, ha afirmat, “no era una situació normal ni que es pogués solucionar amb la presentació dels comptes amb salvetats”.

Retrets de l’oposició

Les explicacions de Jover no han convençut, ni de bon tros, els consellers de l’oposició, que li han retret el que suposa un incompliment clar de la Llei de comptabilitat. “Els qui som empresaris ho hem fet cada any. Ens haurà d’explicar per què s’han presentat tots els 2019”, ha indicat un Miró que, a més, ha denunciat “el secretisme” que, des de l’AREB, existeix amb la gestió de BPA tot i “haver-se gastat quinze milions d’euros públics”. En aquest sentit, ha recordat que va fer una demanda d’informació i no se li ha volgut trametre la documentació reclamada i ha avançat que si l’empara sol·licitat a Sindicatura no tingués efecte, està disposat a recórrer davant el Tribunal Constitucional. “Qui controla l’AREB?”, s’ha preguntat, tot apuntant que “nosaltres, consellers generals, no ho podem fer perquè no se’ns dona la informació i el Tribunal de Comptes tampoc ho fa”. Davant aquestes acusacions, Jover ha defensat que “la llei ja marca que hi ha dades reservades i que no es poden facilitar si no hi ha un requeriment judicial”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending