El risc d’extinció d’una planta i l’impacte en els animals, principals al·legacions a l’heliport

Dos persones han presentat escrits que el comú de la Massana ja ha fet arribar a Govern; en ells s’alerta del risc de desaparició de la campanula precatòria, present a la zona, i del canvi d’hàbits que patiran fins a 32 espècies

Una imatge simulada de com hauria de quedar l'heliport.
Una imatge simulada de com hauria de quedar l'heliport.

La presencià d’una espècie de planta en perill d’extinció a la zona i l’afectació que tindria per als costums de fins a 32 animals que hi tenen allà el seu hàbitat són dos dels motius esgrimits pels contraris a l’heliport a la Caubella en les al·legacions presentades al projecte. En concret, són dues persones qui han fet arribar aquesta oposició al comú de la Massana que ja les ha traslladat a Govern perquè les estudiï. També es posa en relleu l’impacte que tindrà la infraestructura en l’entorn.

El termini per presentar al·legacions va expirar ahir, després que s’obrís el passat 19 de juliol. Segons ha confirmat la cònsol menor massanenca, Eva Sansa, se n’han rebut per part de dues persones. Una d’elles és Michel Moliné, que les ha elevat “com a ciutadà particular i com a membre del comitè local de Progressistes-SDP”.

Els documents, segons la mandatària comunal, “ja s’han enviat a Govern; són ells qui els han d’estudiar”, un treball pel qual “en principi, no hi ha un termini marcat”. Per tant, tot dependrà “de l’abast de les al·legacions” i de la seva complexitat. En tot cas, Sansa ha volgut remarcar que “són ells [l’executiu] els qui han de decidir”, ja que, com a comú, “som purs intermediaris”.

Sansa sí que ha explicat que en la documentació rebuda un aspecte que es posa en relleu és “com afectarà l’heliport a l’hàbit natural de la fauna i també a la flora de la zona”. També es posa el focus en “l’impacte a nivell de l’entorn de la infraestructura”.

Representació de com es distribuiran els espais a l'heliport.

Relacionat

Casal defensa que només s’haurà de talar un 2% de tota la concessió per construir l’heliport

Consultat per Altaveu, Moliné ha donat més detalls de l’escrit que han presentat i que, avisa, si és refusat podria donar lloc a noves accions. “Ens reservem el dret de fer alguna cosa més”, ha indicat. Així, remarca que tot s’ha basat en els mateixos informes del Govern que, per exemple, han detectat la presència d’una planta “en fase d’extinció”. Es tracta de la campanula precatòria. “No sabem si, un cop es faci tot, rebrotarà”, alerta.

De fet, apunta el que considera un defecte de l’inventari d’espècies. “Es va fer al desembre, quan és un període on la zona està coberta de neu. Potser s’ha vist aquesta, però n’hi ha d’altres”, comenta Moliné. L’afectació, a més, també arriba a “fins a 32 animals que hauran de modificar els seus costums”, entre altres, les àguiles.

En les al·legacions també es mostra especialment contrari al fet que “es talaran 24.000 metres quadrats de bosc”. La xifra suposa molt més que el 0,5% al·legat ara fa uns dies pel ministre de Medi Ambient, Guillem Casal. “Que revisi la seva matemàtica. Se’n talen 24.000 metres quadrats de 110.000. És un 25%”, comenta Moliné.

Comentaris (19)

Trending