El PS veu “incomplets” els informes que s’han fet servir per validar l’heliport

La formació retreu que es validés el projecte sense l’estudi aeronàutic, que el d’impacte ambiental no tingui en compte les afectacions a la fauna i la flora o que, finalment, els aparells siguin de menor capacitat de la prevista al plec de bases

Simulació del futur heliport.
Simulació del futur heliport.

El Partit Socialdemòcrata considera que els informes que s’han fet servir per validar -a l’espera de la resposta a les al·legacions- el projecte de l’heliport són incomplets. Entenen que faltes aspectes com ara valorar quin impacte tindria el soroll que generi la instal·lació en la fauna de la zona o com s’han de situar els serveis d’emergència i preparar-se en casos en què calgui una evacuació. També es posa en relleu que els aparells proposats finalment l’empresa tindran la meitat de capacitat que els exigits al plec de bases, fet que els fa qüestionar-se per la rendibilitat de la infraestructura.

La consellera general Susanna Vela és qui està analitzant la documentació rebuda en el marc de la demanda d’informació que es va presentar per tenir més detalls sobre el projecte. I ja deixa clar que no li convenç. Que per validar una infraestructura d’aquesta dimensió cal ser més curós. I estudis molt més amplis dels que, fins ara, ha fet Govern. De fet, un primer punt que li sobta és el fet que, a l’espera d’al·legacions, la infraestructura es va validar al juliol, però no va ser fins a l’agost que es va rebre l’estudi aeronàutic. És a dir, l’informe en el qual, entre altres coses, han de constar les trajectòries d’aproximació i sortida dels helicòpters.

Vela també es mostra crítica amb els informes ambientals que, entre altres, validen la tala dels arbres de la zona per a la construcció de la infraestructura. “Trobem a faltar coses, com ara que es valori quin és l’impacte sobre la flora i la fauna. A la Caubella hi ha alguna cosa més que arbres”, apunta. També lamenta que l’informe d’afectació sonora “només té en compte la gent resident”, però no pas ni els animals ni els usuaris de la muntanya com ara els excursionistes.

Una imatge simulada de com hauria de quedar l'heliport.

Relacionat

El risc d’extinció d’una planta i l’impacte en els animals, principals al·legacions a l’heliport

I, especialment crítica es mostra amb un fet. L’informe es va presentar al febrer, dies abans que entrés en vigor la Llei d’impacte ambiental, molt més exigent. En canvi, “al juliol van presentar un altre estudi amb aclariments de moltes més pàgines”. Al seu entendre, es demostra que “el van fer a inicis d’any de pressa i corrent per evitar la nova normativa”.

Un altre element que, a l’entendre de la consellera general socialdemòcrata manca en la documentació que ha permès donar el vistiplau provisional a l’heliport són informes dels cossos especials que hauran de fer activitat a la instal·lació: la policia per al punt fronterer i els bombers per a possibles emergències. “No n’hi ha cap quan tots aquests estudis entenem que hi haurien de ser”, ha comentat Vela, que recorda que “tot això ha d’estar a punt quan entri en funcionament”.

La formació també dubta de la veritable viabilitat econòmica de l’heliport. En primer lloc, pel fet que s’indica que el seu funcionament comercial estarà limitat. No operarà a la nit, de les deu a les vuit del matí. I, en segon, perquè els aparells amb què es viatjarà seran petits. Molt més petits que els que s’exigia en el plec de bases del concurs pel qual es va posar en concessió la infraestructura. Segons explica Vela, inicialment eren de dotze passatgers i, ara, es baixa a sis. “Cal  fer tot aquest enrenou llavors? Això serà realment rendible?”, es demana la parlamentària.

Per tots aquests motius, des del PS són molt crítics amb la documentació que s’ha fet servir per aprovar el projecte. “És incompleta i hi ha moltes qüestions encara per contestar”, afirma Vela. També avança la voluntat de fer més accions si són necessàries: “Esperarem a veure què contesten a les al·legacions i ja valorarem què fem”.

Comentaris (1)

Trending