Jover insisteix que no hi ha cap deute per les transferències i marca als comuns el camí judicial

El Govern treu ferro a l’informe jurídic elaborat per les corporacions i defensa que la seva postura està avalada per intervenció general, el Tribunal de Comptes i tots els executius anteriors

El ministre de Finances, Eric Jover.
El ministre de Finances, Eric Jover. SFGA/J.A.VILADOT

Ara per ara, Govern i comuns mantenen dues posicions clarament enfrontades per les transferències del 2017. Un afer que, tret que alguna de les dues parts doni el seu braç a tòrcer, va direcció a la Batllia. El ministre de Finances, Eric Jover, ha defensat novament, davant de l’informe jurídic esgrimit per les corporacions parroquials, que la interpretació que fa l’executiu és la correcta i el deute està saldat. Interpretació diametralment oposada a la que fan els cònsols.

La diferència rau en quina dada s’ha d’emprar per calcular quants diners s’han de transferir als comuns. Per a les corporacions, ha de ser la dels ingressos liquidats. Per al Govern, la dels efectivament cobrats. I a l’any 2017, les matemàtiques entre una fórmula i l’altra provocaven un decalatge de set milions que ara uns volen cobrar i els altres entenen que no els toca pagar. Fet i fet, una discussió en la qual totes dues parts aporten els seus arguments.

Afegeix keyword

Relacionat

L’informe jurídic encarregat pels comuns avala el deute pendent de les transferències del 2017

Els comuns han elaborat un informe jurídic que valida la seva postura. I volen passar-lo a Govern. Des de l’executiu, però, ja es deixa clar que difícilment l’estudi els farà canviar d’opinió. “Per a nosaltres ‘efectivament liquidat’ [l’expressió que apareix a la Llei de transferències’ vol dir cobrat; perquè la liquidació s’ha de fer amb allò que realment s’ha ingressat”, ha comentat Jover, que remarca que no només ells ho entenen d’aquesta forma.

Així, ha posat en relleu que “la nostra posició és sòlida”. I és que, ha assegurat, està avalada de forma triple. Per un costat, la intervenció general de l’executiu. Per l’altra, pel Tribunal de Comptes. I, en tercer lloc, pels anteriors Governs, ja que “és el que s’ha aplicat històricament i que cap comú havia contestat”.

Per tant, ara per ara queda clar que les postures de les dues parts són clarament oposades. L’executiu no preveu pagar res més i els comuns volen cobrar els aproximadament set milions d’euros que consideren que se’ls deu. Malgrat que la voluntat expressada pels cònsols és reobrir el diàleg, tot fa pensar que l’opció de la Batllia com a lloc on s’haurà de dilucidar l’afer agafa força. En tot cas, el deute prescriuria al setembre i, per tant, el temps córrer si realment la intenció és trobar una solució dialogada.

Etiquetes

Comentaris

Trending