El text definitiu de l’acord amb la UE en la versió anglesa estarà del tot revisat aquest mes

Una vegada totes les parts hagin donat per bo el conjunt de documents -acord marc, protocols bil·laterals i annexos- que configuren el pacte s’iniciarà el procés de traducció, que hauria de ser donada per bona a final de juny

El secretari d'Estat Landry Riba durant l'exposició que fa als mitjans de comunicació.
El secretari d'Estat Landry Riba durant l'exposició que fa als mitjans de comunicació. Toni Solanelles

El text final de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) estarà del tot revisat, en la seva versió en anglès, a final d’aquest mes. Aquest text “únic i autèntic en versió anglesa configurarà la base per poder procedir a les traduccions”. La UE s’encarregarà de traduir el text als idiomes oficials de la comunitat i el Govern es responsabilitzarà de traduir el document al català. Una vegada s’hagi fet aquest treball caldrà revisar-lo.

Com ha exposat el secretari d’Estat per a les Relacions amb Europa, Landry Riba, en el marc d’una presentació del text als mitjans de comunicació, quan es parla de text definitiu això inclou tant l’acord marc, com els protocols bil·laterals d’Andorra i San Marino i els annexos. Perquè al final tota aquesta documentació està vinculada i no es pot entendre l’un sense els altres i a la inversa. 

La previsió amb la que treballa el Govern, segons que ha dit Riba, és que durant el mes de setembre se signarà l’acord i després s’iniciarà els procés de ratificació que escaigui

La verificació de les traduccions que hauran de fer les parts per tal d’assegurar que tots els textos diuen el mateix “ens portarà a les portes de l’estiu”. Es preveu que aquesta part del treball estigui realitzada a final del mes de juny. Just abans hi haurà hagut les eleccions europees que canviaran (o no) la composició de Parlament Europeu. En principi, però, els comicis no haurien d’afectar els passos a seguir.

Per tant, la previsió amb la que treballa el Govern, segons que ha dit Riba, és que durant el mes de setembre se signarà l’acord i després s’iniciarà els procés de ratificació que escaigui. En principi, amb una sola ratificació per part de la UE n’hi haurà prou, no caldrà que passi parlament per parlament de cadascun dels estats membres. Serà llavors quan prengui tota la força el procés de consulta vinculant.

Landry Riba ha assegurat que ara per ara continua mantenint-se la voluntat que es pugui celebrar el referèndum durant els primers mesos del 2025. Però qualsevol retard que hi hagi en el calendari previ pot comportar, també, que el referèndum sobre l’acord es retardi. De fet, ja s’ha anat indicant que la consulta podria celebrar-se durant el primer semestre de l’any que ve. I és que com ha indicat el secretari d’Estat “el Govern prefereix, i sembla lògic, fer el referèndum un cop el Parlament Europeu hagi ratificat l’acord”.

Si la consulta resulta positiva, el Consell General haurà de referendar l’acord. Necessitarà un suport mínim de 2/3 de l’arc parlamentari (19 consellers). Posteriorment es dipositarà l’instrument davant la UE, i l’acord entrarà en vigor el primer dia del segon mes posterior a aquest fet. Tot i que l’acord marc implica també San Marino, l’entrada en vigor, ja sia en aquella república, ja sia a Andorra, no va lligada al que passi en l’altre país. Si mai hi ha una incorporació d’algun nou Estat membre, s’haurà de revisar el pacte, que pot ser denunciat amb sis mesos de temps abans que es vulgui deixar sense efecte per qualsevol de les dues parts implicades. 



DUES REUNIONS PÚBLIQUES PER SETMANA A PARTIR DEL 6 DE MAIG

El pacte d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea ha decidit impulsar durant el mes de maig diverses sessions informatives obertes a la ciutadania. La primer tindrà lloc el proper 6 de maig a Sant Julià de Lòria, i la voluntat és celebrar un total de dues sessions a la setmana en diferents parròquies per poder acostar de primera mà i a tot el territori les implicacions de l’acord. Encamp serà la següent parròquia el dijous 9 de maig, Escaldes-Engordany serà el 13, la Massana serà el dimecres 22, el Pas de la Casa el dijous 23, Canillo el 28 i tancarà Ordino el 29 del mateix mes. També es faran reunions públiques a Barcelona i a Tolosa. Amb la voluntat que tothom pugui saber quina data li escau millor, properament es difondrà l’hora i el lloc de cadascuna de les trobades.



 

Comentaris (6)

Trending