L’informe jurídic encarregat pels comuns avala el deute pendent de les transferències del 2017

Els cònsols volen reunir-se amb Govern per presentar l’estudi, remarquen que no renuncien a aquests diners i no descarten, tot i que no ho desitgen, haver de recórrer a la via judicial

Afegeix keyword
Afegeix keyword Comú d'Escaldes-Engordany

El Govern els deu encara diners de les transferències del 2017. Els comuns ho tenen clar. I més després de tenir ja a les mans l’informe jurídic amb el qual volien refermar les seves posicions davant la postura de l’executiu, que considera que el deute està saldat amb la regularització feta el gener del 2019. L’estudi, per una banda, valida la reclamació de 7 milions d’euros pendents i, per l’altra, deixa clar que el deute encara no ha prescrit. Per això, els cònsols volen reunir-se amb el ministre de Finances, Eric Jover, per buscar un acord sense descartar, malgrat no seria desitjable, una reclamació judicial.

L’estudi ha estat analitzat aquest dimarts en la reunió dels mandataris comunals. I tots ells han deixat clar que volen cobrar aquests diners, que procedeixen de les transferències que, malgrat la voluntat inicial del Govern, no van quedar congelades el 2017 perquè la mesura no va obtenir el suport parlamentari que requeria. Calia una doble majoria, de consellers parroquials i nacionals, i la votació contrària dels tres parlamentaris del Partit Socialdemòcrata, entre els quals l’actual cònsol escaldenca, Rosa Gili, va tombar la proposta.

El Govern va fer el gener del 2019 un pagament de 7,5 milions d’euros. Per als comuns, però, encara queden pendents set més. Fa unes setmanes, en sessió parlamentària, Jover va negar aquest extrem, tot assegurant que el càlcul de transferències s’ha de fer seguint els ingressos d’impostos i taxats cobrats de forma efectiva i no pas els liquidats. Al seu entendre, la regularització de fa dos anys ja hauria tancat tot el deute.

Jover, al costat d'altres membres del Govern abans d'iniciar la sessió.

Relacionat

Jover nega que el Govern degui als comuns diners de les transferències dels 2017

Els comuns, però, mantenen una postura diametralment oposada. I la pensen defensar fins al final. Més quan l’informe jurídic demanat ara fa unes setmanes els atorgaria la raó. Per una banda, efectivament hi ha un deute i, per l’altra, encara es té temps per reclamar-lo. “Més enllà que no està prescrit, també cal dir que l’informe ens dona la raó a nivell del saldo pendent que ens deu Govern”, ha explicat el cònsol canillenc, Francesc Camp.

Amb aquest document a la mà, la voluntat dels catorze mandataris comunals és clara: s’insistirà davant l’executiu. “Ens emplacem a una nova reunió amb Govern perquè volem parlar tranquil·lament”, ha indicat Gili. Ara bé, també sent conscients que el rellotge corre. I és que el termini de prescripció es compliria al setembre.

Un instant de la reunió de cònsols, celebrada a Sant Julià.

Relacionat

Els comuns tiben les orelles a Jover i reclamen de forma “unànime” el deute de les transferències

Per ara, es manté la via del diàleg, però no es descarta la via judicial. “Ara ens hem de seure. Tenim un marge de temps i uns mesos abans que prescrigui. Posarem en coneixement de Govern els punts que demostren que tenim raó i esprem que, a partir d’aquí, es pugui arribar a un acord”, ha indicat Camp, tot advertint que “ja veurem després el que calgui fer” i que “la postura d’anar a la Batllia hauria de ser molt madurada i reflexionada, un cop tinguem clar quina és la seva posició definitiva”.

Per la seva banda, Gili ha remarcat que “queda clar que ens reafirmem en reclamar aquests diners”. A la vegada ha avisat que “no ens agradaria anar a la Batllia” i ha apuntat que “no estem en aquest punt”, ja que “volem parlar amb Govern i veure si podem reconduir el seu posicionament”.

Etiquetes

Comentaris

Trending