Jover nega que el Govern degui als comuns diners de les transferències dels 2017

El ministre de Finances entén que els 7,5 milions d’euros pagats el gener del 2019 ja salden la regularització, tot i les demandes de les corporacions parroquial que consideren que falta un segon pagament de més de 7

Jover, al costat d'altres membres del Govern abans d'iniciar la sessió.
Jover, al costat d'altres membres del Govern abans d'iniciar la sessió. DEMÒCRATES

El Govern no considera que tingui cap deute amb els comuns, tot i les diferents reclamacions que de forma conjunta han fet les corporacions parroquials els darrers anys. El portaveu i ministre de Finances, Eric Jover, ha defensat que la regularització de les transferències no congelades l’any 2017 ja va ser completa amb els 7,5 milions pagats el gener del 2019. En canvi, tant els cònsols com el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, consideren que hi ha una quantitat important encara pendent per abonar.

Tot arrenca de la votació del pressupost per a l’any 2017. Inicialment, Govern va preveure transferir només a 54,6 milions d’euros, mantenint la congelació dels anys anteriors. Aquesta disposició dels comptes, però, requeria el suport d’una majoria dels consellers generals escollits a la llista nacional que no es va donar. I, per tant, no va ser aprovada. Resultat? L’executiu havia d’abonar el que marcava la llei: el 18% dels ingressos per impostos i taxes.

Des de Finances es defensa que el pagament depenia dels ingressos per impostos i taxes efectivament cobrats durant l’exercici i no pas del liquidat, punt on rau la diferència entre executiu i comuns

El gener del 2019 es va fer un pagament de 7,5 milions, fins als 62,1 que calculava Govern. La xifra, però, no concorda pas amb l’estimada pels comuns, que és superior. Segons ha explicat López, és de més de 69 milions. Des de la reunió de cònsols, primer a Jordi Cinca i ja aquesta legislatura a Eric Jover s’ha reclamat la diferència a Finances. Per ara, però, sense que aquesta s’hagi produït.

I, seguint les explicacions donades pel titular de Finances, el pagament no es donarà. “No hi ha cap import a regularitzar del 2017”, ha afirmat el ministre, que ha assegurat que amb els 7,5 milions ja pagats el 2019 han fet les paus. De fet, ha assegurat que així ho considera també el Tribunal de Comptes.

Una de les darreres reunions de cònsols, en aquest cas celebrada a Encamp.

Relacionat

Govern deu encara als comuns part de les transferències del 2017

La clau de la diferència rau en una interpretació de la Llei de transferències. Per al Govern, el que s’ha de transferir és el 18% de l’import efectivament realitzat durant l’exercici en qüestió. És a dir, el que es va cobrar. I això serien els 62,1 milions. En canvi, per als comuns el que s’ha de pagar s’ha de calcular seguint l’import liquidat -encara que no tot s’hagi percebut-. Jover ha defensat que la defensada des del Govern és “la interpretació que sempre s’havia fet servir sense que ningú ho hagués discutit”.

Per tant, ara per ara, Finances no preveu pagar res més als comuns. Aquesta voluntat ha indignat el líder socialdemòcrata. “Ens trobem davant un Govern que ha intentat desacreditar alguns comuns per la seva solidaritat”, ha lamentat, tot indicant que “quan fem els números, qui és insolidari qui no compleix la paraula, qui no fa front a les seves obligacions i qui fa servir excuses de mal pagador és l’executiu”.

Comentaris (1)

Trending