Govern deu encara als comuns part de les transferències del 2017

Des de reunió de cònsols s’ha reclamat ja en diverses ocasions, via carta, el pagament de l’import restant que han de cobrar després que no s’aprovés la congelació inicialment prevista al pressupost d’aquell exercici

Una de les darreres reunions de cònsols, en aquest cas celebrada a Encamp.
Una de les darreres reunions de cònsols, en aquest cas celebrada a Encamp.

La congelació de les transferències als comuns del 2017 encara cueja. O millor dit, la no congelació. El Govern no ha pagat encara tots els diners que hauria d’haver abonat a les corporacions locals des del moment que no es va validar la proposta de deixar-les en 54,6 milions d’euros. I entre els cònsols, fins i tot els afins a Demòcrates, comença a incrementar-se el malestar per aquesta situació. Alguns, fins i tot, ja han posat sobre la taula la paraula “Batllia”.

Fa un anys, i davant la previsió de modificar la llei de transferències, el Govern i els comuns van acordar una congelació de les mateixes. Es va fixar una quantitat, 54,6 milions, a l’espera de com quedés la reforma legislativa. El 2017 la previsió era mantenir aquesta xifra, però perquè tirés endavant calia més suport parlamentari de l’habitual. En ser un tema que afectava les parròquies, era necessària una majoria qualificada, tant dels consellers provinents de les circumscripcions territorials com dels de la general.

Entre els mandataris comunals creix el malestar, fins i tot en els afins a la majoria de l’executiu, i hi ha qui ja ha parlat de la possibilitat de recórrer a la justícia

I aquest, no hi va ser. El PS, per forçar que s’agilitzés la reforma legislativa, no va donar suport i, per tant, la congelació no va tirar endavant. A banda dels 54,6 milions, Govern hauria de transferir més diners. I, malgrat que l’any 2018 es va aprovar un crèdit extraordinari que havia de permetre fer front a aquest compromís, els comuns no han cobrat encara tot el que els pertocava.

Fa mesos que el tema es cueja. Les fonts consultades per Altaveu han explicat que ja s’han enviat cartes en diverses ocasions al Govern per demanar que faci efectiu el pagament, sense que, per ara, hagin tingut èxit. Es tracta d’una quantitat entorn els 7,5 milions d’euros, lògicament a distribuir entre els set comuns.

El tema comença a generar ja un malestar important entre els cònsols, fins i tot en aquells més propers al color polític de l’executiu. Entenen que hi ha una voluntat de retardar el pagament que, evidentment, no comparteixen. En les darreres trobades entre mandataris comunals, l’assumpte s’ha tornat a tractar i el to s’ha apujat. Fins i tot algú ja ha deixat anar la possibilitat de presentar un recurs davant la justícia per exigir que es faci efectiu el compromís.  

Etiquetes

Comentaris

Trending