Fills d’Andorra lamenta el desgavell i la poca formació que hi ha en l’atenció a la infància i l’adolescència

El col·lectiu lamenta l’absència d’especialització entre els professionals i que a La Gavernera es barregin i es tractin de la mateixa manera tant un addicte a drogues com un jove esquizofrènic

L'edifici històric de la Gavernera.
L'edifici històric de la Gavernera. ARXIU
L’associació Fills d’Andorra, que aglutina familiars de joves amb problemes d’addiccions i trastorns de conducta, lamenta la manca de recursos que hi ha al país per combatre aquestes problemàtiques i es queixa del desgavell que hi ha a l’hora d’atendre infants i adolescents en situacions complexes, un desgavell del qual, assegura l’organització, el Centre d’Acollida d’Infants (CAI) La Gavernera en seria un clar exemple.

El fet que hagi transcendit, a partir de l’ingrés d’una adolescent a l’hospital -que n’hauria de sortir aquest dijous- víctima d’una ingesta de pastilles, la situació que viu el CAI, integrants de Fills d’Andorra han contactat amb l’Altaveu per donar a conèixer la seva visió de la qüestió. Més encara després que representants del col·lectiu es reunissin la setmana passada amb la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, i ja li comuniquessin molts dels dèficits que detecten. 

Per exemple, que “els mateixos professionals tracten tant a joves amb problemes de drogaaddicció com infants amb retards o dèficits d’atenció en l’aprenentatge com a adolescents amb esquizofrènia”. El col·lectiu lamenta que no hi ha una formació adequada ni una atenció específica, i per l’experiència que han tingut alguns dels integrants del grup, corroboren el mateix que el denunciat per altres pares d’usuaris del CAI: a La Gavernera hi ha una barreja que fa insostenible una assistència adequada.

“Es tracta d’igual forma nois i noies amb trastorns completament diferents.” I la majoria de vegades, aquests tractaments passen per medicació que els redueix la capacitat de reacció, per dir-ho de forma metafòrica, i soluciona el problema als cuidadors. Els especialistes passen per tots els centres que hi ha destinats al país per atendre infants i adolescents, segons Fills d’Andorra, que es refereix des del CAI a l’aula-taller que hi ha a la Massana o a l’hospital de dia.

“No hi ha cap diferència”. I aquesta seria una de les lamentacions que haurien expressat a Fenoll, que “anota i passa la informació al ministre, suposem”, han assegurat els representants de l’associació. “Hi ha molts tipus de trastorns i tots els afronten igual, sense discernir, molt sovint.” Des de l’associació lamenten la manca de recursos en general, que també afecta, a parer del col·lectiu, el sistema judicial, on amb dos batlles dedicats molt parcialment als menors no s’acabaria d’arribar a tot plegat.

Personal amb poca experiència

Més enllà de Fills d’Andorra, altres fonts consultades han insistit en diverses qüestions que l’Altaveu ja ha explicat. Una de molt important és l’alta rotació de personal producte d’un salari molt baix pel lloc, la responsabilitat i la feina que han d’assumir. El sou, de monitors i educadors, sol rondar els sis euros l’hora. A la mínima que troben una ocupació més ben remunerada, pleguen. La majoria de professionals són molt joves, i tot i que tinguin titulacions com ara de psicologia, no tenen gaire o nul·la experiència. 

L’altra qüestió que se cita és la gran barreja d’usuaris. “Hi ha molts nens, molts menors, que no tenen cap problema. El problema el tenen els seus progenitors. Se’ls aparta d’aquests però van a un lloc que molt sovint és pitjor. Hi ha molts dels ingressats que no haurien d’estar allí, perquè està barrejats amb infants amb malalties diagnosticades o addiccions no els fa cap bé”, han assegurat les fonts, que han afegit que més que un centre d’acollida o atenció “allò és un orfenat”.

Els consultats també han remarcat que el centre, com a espai físic, ha quedat manifestament petit, i obsolet. I que el fet que s’hagi buscat altres indrets, altres ubicacions, per treure-hi una part dels usuaris, no ha resolt la problemàtica. Per tant, tots els consultats reclamen amb urgència una acció urgent i decidida. I que se sigui transparent amb tot el que ha passat i està passant a La Gavernera. “S’han tapat i es tapen moltes coses. Moltíssimes.”



El centre de reeducació al Solà d’Enclar es fa pregar

El malestar de Fills d’Andorra s’ha agreujat per una de les informacions que els hauria donat la secretària d’Estat, Ester Fenoll. El centre de reeducació intensiva per a joves amb problemes de conducta que s’ha d’emplaçar a l’antiga residència Solà d’Enclar va per llarg. Els impulsors de l’associació recorden que el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, els havia assegurat que a principi de l’any que ve, del 2019, el nou centre estaria en marxa. Ara, però, la secretària d’Estat d’Afers Socials els hauria informat que no serà fins a final d’any que es liciti el projecte per a la distribució i rehabilitació dels espais a l’antic geriàtric del carrer Gil Torres d’Andorra la Vella, a tocar de l’avinguda Santa Coloma. Si tot va bé i no hi ha retards, el nou equipament podria entrar en funcionament a finals del 2019. “Estem tots una mica desorientats”, han remarcat els responsables de Fills d’Andorra. A més, tampoc no hi ha cap previsió de convenció ni a curt ni a mitjà termini amb l’únic centre de similars característiques que hi ha al país. I que va obrir les portes l’1 de juny de manera privada a Sispony, a la Massana.



 

-

Relacionat

El Govern depurarà les responsabilitats que calgui pel cas de la intoxicació per pastilles a La Gavernera
-

Relacionat

Atenen a l’hospital dos menors ingressats al CAI la Gavernera per ingesta de pastilles
-

Relacionat

Iolanda Solà deixa la direcció de La Gavernera després d’estar-hi catorze anys al capdavant

Comentaris (1)

Trending