La reivindicació dels clavells

Unes tres-centes persones, essencialment de la comunitat portuguesa a Andorra, participen en l’acte de commemoració del cinquantè aniversari del cop militar i popular que va derrotar el feixisme lusità i va portar la democràcia al país

Comentaris

Aquell esperit de companyonia, de solidaritat. Aquella voluntat d’aire nou, de llibertat. Aquella germanor, aquelles ganes i alhora necessitat de fer, de construir comunitat. Els trets essencials del 25 d’abril a Portugal arriben als nostres dies. El 1974 era revolució. Cinquanta anys després és reivindicació. La reivindicació de l’essència dels clavells. De la revolta popular en pro dels drets i les llibertats. De la democràcia plena. I en el cas d’Andorra, els lligams entre dues comunitats diverses però íntimament lligades des de fa dècades. Tantes o més que fa que va enderrocat el ‘salazarisme’.

Portugal celebra dia gran aquest dijous. Aquest 25 d’abril. I els portuguesos residents ho han celebrat amb un acte a Sant Julià, amb representants del col·lectiu lusità i mandataris institucionals del país. De la parròquia, del Govern, del Consell. A mig camí entre la solemnitat de l’efemèride i les tradicions portugueses, l’acte ha estat presidit pel síndic general, Carles Ensenyat, i ha tingut la presència dels cònsols lauredians, de la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, o del cònsol honorari de Portugal, José Manuel da Silva, i el conseller de les Comunitats Portugueses, Rui Fernandes.

Clavells entre maons de formigó els dies de la revolució.

Relacionat

Clavells de llibertat

El més jove de tots els representants institucionals, el mandatari lauredià Cerni Cairat, ha afirmat amb contundència que “jo, que en aquella data encara no havia nascut, estic molt orgullós de poder pronunciar avui aquestes paraules. Com a demòcrata convençut que soc, igual que els representants de totes les institucions andorranes, penso que la lluita que comporti la consecució de la llibertat i la igualtat sempre té una justificació”. Els discursos s’han fet a la sala Sergi Mas degut al fet que en el moment que estaven programats plovia. La ministra d’Exteriors ha enumerat tots els àmbits de col·laboració amb la comunitat portuguesa a la que ha qualificat com a “decisiva en el creixement i desenvolupament d’Andorra”.

Després de les intervencions de les autoritats, ja a la plaça de la Germandant, s’ha pogut escoltar l’himne de Portugal cantat per més d’un centenar de nens i nenes, i s’han repartit clavells. Els clavells vermells que van simbolitzar la revolta militar i popular del 25 d’abril. Uns clavells que la ciutadania van posar als canons dels fusells, dels tancs. Simbolitzant la nul·la voluntat de fer servir les armes, ans el contrari. La llibertat i la caiguda de la dictadura van arribar a Portugal en so de pau.

Després dels elements més formals de la jornada festiva i reivindicativa alhora, hi ha hagut actuacions folklòriques de la cultura portuguesa i degustacions gastronòmiques. Més de 300 persones, la immensa majoria que no van viure ni de prop ni de lluny el cop pacífic que va derrotar el feixisme portuguès, han celebrat l’efemèride. Han fet comunitat. Han reivindicat l’esperit dels clavells. El desig de pau, de llibertat, d’obrir-se al món. D’escoltar i ser escoltats.

FOTOGRAFIES: COMÚ DE SANT JULIÀ


 

Comentaris (3)

Trending