El Govern depurarà les responsabilitats que calgui pel cas de la intoxicació per pastilles a La Gavernera

L’adolescent més afectada, que continua ingressada a l’hospital, va agafar les píndoles en una visita a casa dels seus pares i se les va prendre al CAI com havia fet en tres o quatre ocasions abans

-
-
“Anirem fins al fons de l’assumpte”. Així ho ha assegura el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que entre altres departaments té sota la seva titularitat el Centre d’Acolliment d’Infants (CAI) La Gavernera. El responsable ministerial es referia d’aquesta manera al cas de la intoxicació soferta per dos menors ingressats al centre per ingesta de pastilles. Espot ha assegurat que l’afer “mereix ser estudiat, treballat i analitzat amb deteniment” i tot negant que al CAI hi hagi una atenció deficient ha assegurat que es depuraran les responsabilitats que calgui.

Espot ha assegurat en el marc d’un acte organitzat per l’Escola Especialitzada de Meritxell que el primer que cal fer és analitzar les circumstàncies amb què s’ha produït les intoxicacions, que mantenen un dels menors afectats, una adolescent de 17 anys, ingressada a l’hospital ja que en aquest cas l’afer s’està tractant com un intent d’autòlisi. No seria la primera vegada que la mateixa noia passa pel mateix problema. I com ha avançat l’Altaveu aquest dimarts, les pastilles van sortir del domicili familiar, on va estar de visita la menor diumenge, i les va ingerir ja dilluns a La Gavernera. Va ser quan els responsables del centre van contactar amb els pares de la menor per comunicar-los que havia estat ingressada a l’hospital que els progenitors van descobrir que havia agafat unes pastilles prescrites fa temps a la mare per una dolença que patia.

El ministre d’Afers Socials assegura que l’afer és “puntual” malgrat que “mereix ser estudiat, treballat i analitzat amb deteniment” i nega que hi hagi mal funcionament al centre

El ministre ha assegurat que el cas "mereix ser estudiat, treballat i analitzat amb deteniment", però a la vegada ha exposat que aquests menors no van estar permanentment al centre els darrers dies, sinó que també van estar subjectes a un règim de visites al domicili familiar de les persones que en tenen la seva guarda i custòdia. Efectivament, va ser així. La noia va sortir diumenge del centre de males maneres a parer dels pares que, fins i tot llavors, ja van fer acudir a les immediacions de La Gavernera una patrulla de la policia perquè deixés constància de la situació. L’adolescent fa un parell d’anys que està ingressada al CAI.

Govern ha demanat a la responsable del centre un informe on es detalli com van succeir aquests fets, i Espot també s'hauria reunit aquest dimarts al matí amb el cap d'atenció de l'àrea d'Infància i Adolescència per, tenint en compte que es poden estar generant situacions de risc durant el règim de visites, i segons que ha recollit l’ANA, “mirar si cal fer propostes al batlle de menors que segueix el cas d'aquesta noia per si cal contemplar alguna modificació del règim actualment existent". Els pares de la noia temen que se’ls retirarà el règim de visites que tenien concedit en l’actualitat, fet que, asseguren, aniria en detriment de la menor.

Els progenitors asseguren que com que no era la primera vegada que la noia aconseguia medicaments fora del centre, s’havia acordat suposadament un protocol perquè cada vegada que reingressés al CAI se li fes una mena d’escorcoll per detectar, justament, si la menor hi arribava amb alguna cosa que no pertoqués, d’igual forma, per exemple, que es retiren els telèfons mòbils. Aquest pas no s’hauria fet o, en el millor dels casos, si es va fer no va permetre detectar les pastilles que la noia hauria ingerit amb tota seguretat al centre alhora que en va cedir, també, a un dels seus millors amics dins de La Gavernera davant la insistència, suposadament, de l’altre menor, per poder ‘tastar’ les píndoles.

Espot ha vingut a dir que no seria la primera vegada que té problemes de conducta dins del CAI. Fa un any aproximadament, i davant, d’una banda, la necessitat d’ingerir pastilles i, de l’altra, de ‘viure altres mons’, la mateixa adolescent va aconseguir dues caixes de píndoles d’un despatx de La Gavernera. Els fàrmacs no estaven sota cap tipus de guarda ni dipòsit de seguretat. De fet, i arran d’aquell fet que també va obligar a ingressar la menor i que va acabar, al cap de quinze dies, amb una denúncia policial per part dels progenitors, s’hauria reforçat el control dels medicaments.

No era pas la primera vegada que la noia sortia del centre i hi reingressava amb pastilles a la butxaca, de fet, una vegada se'n va empassar dues caixes tretes d'un despatx del propi CAI

Arran d’aquest nou episodi tret a la llum pública per l’Altaveu, i a partir del diagnòstic que en surti de tota la investigació i informes, Govern preveu adoptar les decisions que consideri oportunes. Espot ha assegurat que s'anirà "fins al fons de l'assumpte" i que, "si mai se'n dedueixen responsabilitats administratives, també les depurarem”. Amb tot, però, el ministre ha volgut deixar clar que aquests fets no impliquen que hi hagi cap "desbordament del CAI", ni tampoc que hi hagi un sobredimensionament que faci que els menors ingressats no estiguin correctament atesos. Aquesta asseveració l’han posat en dubte diverses fonts properes a la pròpia administració, ja no pas de pares, que asseguren que hi ha una notable manca de recursos i d’interès per dotar el centre d’allò que realment necessitaria.

En qualsevol cas, el titular d’Afers Socials ha recordat que els darrers anys s'ha obert un nou centre, per als menors més grans. En paral·lel, s'ha iniciat una política de major prevenció i acció. Tal com ha defensat Espot, "allà on detectem una situació de risc de seguida fem una proposta al batlle de menors perquè faci retirada de la guarda i custòdia". D'aquesta manera es fa més prevenció i s'eviten més situacions de risc. Una forma de treballar que ha comportat un augment del nombre de menors ingressats al CAI, però que a la vegada ha estat acompanyat de més recursos humans -amb una alta i preocupant rotació que va en detriment del servei que s’ofereix- i materials. Per tot plegat, el cas de la ingesta de pastilles de dos menors del centre és "un fet puntual” (tot i que la mateixa noia, en un parell d’anys, ha hagut de ser ingressada en tres o quatre ocasions com a mínim per la mateixa circumstància), el qual "s'ha de deslligar d'un eventual mal funcionament del CAI que no existeix", ha refermat el ministre.

Etiquetes

-

Relacionat

Atenen a l’hospital dos menors ingressats al CAI la Gavernera per ingesta de pastilles

Comentaris (1)

Trending