L’impacte econòmic dels Campionats del Món d’esquí alpí seria d’uns 30 milions d’euros

El cònsol major de Canillo i el director general de Grandvalira-Ensisa han comparegut davant el Consell General per presentar la candidatura per acollir l’esdeveniment l’any 2029 i calculen que el retorn suposarà un 1% del PIB

David Hidalgo i Jordi Alcobé durant la compareixença al Consell General.
David Hidalgo i Jordi Alcobé durant la compareixença al Consell General. Consell General

El director general de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo, i el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, han comparegut aquesta tarda davant la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports i la d’Economia per presentar la candidatura per acollir els Campionats del Món d’esquí alpí del 2029. Han explicat que el pressupost serà de 48,9 milions d’euros, aportats per la FIS, mentre que l’impacte econòmic “pot superar l’1% del PIB”, el que suposarien uns 30 milions d’euros.

Alcobé ha començat la compareixença explicant que “aquest és un camí de 15 anys, amb 4 proves de la Copa del Món, 2 Finals i això ens avala”. Considera que aquesta candidatura “és un projecte de país i amplifica el sentiment de pertinença del país”. Ha remarcat que es tracta d’un esdeveniment  “a cost zero per al país”, tenint en compte que es finança amb els diners aportats per part de la Federació Internacional d’Esquí i que obté pels drets de televisió i màrqueting.

Segons el director general de l’estació, ara toca fer la feina de lobby per intentar convèncer els delegats de l’organisme internacional. “Treballarem amb Exteriors, amb ambaixadors amb el Comitè Olímpic Andorrà i els privats per tal que puguin arribar-hi”

David Hidalgo ha apuntat que el pressupost estimat per un esdeveniment que durarà quinze dies és de 48,9 milions d’euros, tenint en compte que s’esperen 100.000 persones i es preveuen superar les 50.000 nits d’hotel. En aquest sentit, diu, que “hem augmentat la partida destinada a la sostenibilitat perquè creiem que encara serà més important i hem ampliat la partida de voluntariat per garantir el servei”. Segons ha exposat el cònsol major canillenc farà que “l’impacte econòmic suposi un 1% del PIB d’impacte directe”. Això equivaldria a uns 30 milions d’euros.

La candidatura d’Andorra afronta la recta final abans de la decisió que la FIS que tindrà lloc el 4 de juny a Islàndia. Segons el director general de l’estació, ara toca fer la feina de lobby per intentar convèncer els delegats de l’organisme internacional. “Treballarem amb Exteriors, amb ambaixadors amb el Comitè Olímpic Andorrà i els privats per tal que puguin arribar-hi”. S’ha mostrat optimista i il·lusionat i dels dos rivals amb qui competeixen veu més perillosa l’estació italiana de Val Gardena. Entre els trets diferencials diu que, a banda d’haver-hi tot un país al darrere, l’oferta d’entreteniment és important, així com tenir un corredor com Joan Verdú que enguany ha fet un podi en la Copa del Món.

FACTOR NEU

El conseller general de Concòrdia, Pol Bartolomé, ha demanat per com treballaran per garantir que hi hagi la neu suficient al febrer del 2029 si resulten guanyadors, tenint en compte que portem dos anys amb poca neu. David Hidalgo ha deixat clar que “si aquesta competició s’hagués celebrat en desembre ja no ens hi haguéssim presentat”. Afegeix que “les competicions d’esquí alpí es fan amb neu de cultiu i encara que nevés molt hauríem de posar-ne d’artificial perquè tingui el nivell de duresa adequat”. De fet, ha dit que la pista Àliga tindrà la neu suficient per a la Copa del Món del febrer.

Durant la compareixença també ha parlat de la mobilitat amb l’objectiu d’allunyar els vehicles privats de les pistes i facilitar els trasllats dels espectadors, així com per fer uns Mundials més accessibles a totes les persones. Ha destacat que podrien arribar als 700 voluntaris.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending