La majoria vol condicionar la publicitat institucional a l’ús del català als mitjans

En les esmenes a la proposta d’acord presentada pel PS accepta que cal garantir la concurrència de les diferents empreses, però demana incloure criteris com la llengua oficial o un mínim de treballadors fixos

Compareixença dels grups de la majoria parlamentària.
Compareixença dels grups de la majoria parlamentària. Toni Solanelles

La majoria vol que Govern, a l’hora de contractar publicitat als mitjans de comunicació tingui en compte l’ús que fan del català. De fet, en el cas de la premsa escrita i digital només es podria fer en aquells mitjans fets 100% en la llengua oficial i per a les ràdios, el 90%. Així es proposa en les esmenes que Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos han elevat a la proposta d’acord sobre la informació, els mitjans de comunicació i la publicitat institucional, que havia tramitat el PS. També es mostren contrari a crear un organisme de control i a modificar la llei de Ràdio Televisió d’Andorra (RTVA).

El text es va presentar el novembre i durant aquests mesos els grups de la majoria han treballat en diverses propostes de modificació que ara s’han fet públiques al Butlletí del Consell General. Tocarà, doncs, negociar per veure si s’accepten i es pot arribar a un acord que permeti aprovar la proposta d’acord i les seves encomanes al Govern. Cal dir, però, que hi ha canvis significatius.

La majoria si que accepta que Govern hagi de promoure i garantir “la concurrència en les contractacions dels mitjans de comunicació i dels serveis de les agències de notícies i empreses del sector”, tot i que si matisa que sigui una encomana i no pas una exigència, com s’indicava al text del PS. Això sí, amplia la petició introduint uns criteris. I, entre els quals, el català.

La proposta d'acord l'han presentada Susanna Vela i Judith Salazar.

Relacionat

El PS demana que la inversió pública en mitjans de comunicació es faci amb criteris objectius

Així, en el cas de les emissores de ràdio es demana que tinguin un 90% de programació en aquest idioma “amb continguts sobre actualitat d’Andorra” i incloent-hi música en la llengua oficial. Pel que fa als mitjans escrits i digitals, l’exigència serà del 100%, a banda de tenir “un nombre mínim de treballadors fixos”. Des de la majoria, es posa en relleu que “creiem necessari introduir diversos criteris de valoració per fer més equitatiu el repartiment de la publicitat institucional atès que un repartiment equitatiu no vol dir que aquest hagi de ser equivalent per a tots els mitjans de comunicació”.

En una altra esmena, els grups que donen suport a Govern eliminen la proposta de crear “un organisme independent que assumeixi la supervisió de la informació i la publicitat que es difon a través dels mitjans de comunicació”. Ho argumenten per la “necessitat de contenció de la despesa pública” i pel fet que “en el context de l’acord d’associació, tots els reguladors dels diferents sectors quedaran englobats en un d’únic”.

Les esmenes també suprimeixen la proposta de crear una llei sobre la responsabilitat dels poders públics per garantir el dret a la informació i la modificació de la normativa que regula RTVA. En aquest darrer punt, s’apunta també al futur acord d’associació, en el marc del qual ja es negocien textos sobre l’audiovisual i la televisió i la ràdio públiques.

Finalment, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos sí que accepten encomanar al Govern un pla d’ajudes i mesures pel sector dels mitjans. Ara bé, eliminen les exempcions fiscals i també la proposta de suprimir el lloguer del repetidor.

Comentaris (2)

Trending