Els promotors de la protesta pel preu dels lloguers lamenten que la nova llei del Govern “ni serveix ni servirà de res”

L’acampada a la Plaça del Poble arrenca de manera més que testimonial i Podem i USd’A esperen que a partir de la finalització de la jornada laboral s’incrementi l’assistència

El conseller socialdemòcrata Pere López departint amb alguns dels promotors de l'acampada, entre els quals Joan Seguí i Gabriel Ubach, d'esquena.
El conseller socialdemòcrata Pere López departint amb alguns dels promotors de l'acampada, entre els quals Joan Seguí i Gabriel Ubach, d'esquena.
Els promotors de l’acampada a la Plaça del Poble en protesta pel preu dels lloguers dels pisos consideren que el projecte de llei aprovat pel Govern per intentar pal·liar la dificultat d’accés a l’habitatge “ni serveix ni servirà per a res” ja que està “plena d’escletxes i portes escapatòries”. Un grup de ciutadans amb el suport de Podem i la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) duen a terme una acció ara per ara testimonial però que espera aplegar més d’un centenar de persones a partir de les 8 de la tarda.

Una desena de persones i un parell de tendes de campanya han simbolitzat més que una altra cosa l’arrencada de l’acte de protesta, que en principi té una vigència de 24 hores. Tampoc no hi falta la pancarta del ‘Víctimes de la mala gestió política’ i altres rètols referits a la necessitat de poder accedir a un habitatge digne. L’acte serveix també per posar en marxa oficialment la recollida de firmes per portar davant el Consell General dues iniciatives legislatives populars (ILP): la que pretén un canvi de sistema electoral i la que vol establir una llei de responsabilitat política.

Seguí i Ubach lamenten que el projecte legislatiu avalat per l’executiu contempla “portes escapatòries” que faran, a parer seu, que no tingui cap conseqüència sobre el mercat

Com a simbolisme per posar en marxa l’acció reivindicativa, el màxim responsable de Podem Andorra, Joan Seguí; el primer secretari de l’USd’A, Gabriel Ubach; i un jove resident al país, Adrià Ortún, han pronunciat unes paraules que, més o menys, es preveu que les repeteixin aquesta nit, quan hi hagi més concurrència a la plaça. També ha fet acte de presència el president i líder parlamentari del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, que se sumarà a la protesta també per la nit.

Seguí, Ubach i Ortún, cadascú a la seva manera, han reclamat mesures realistes per fer possible la regulació del preu del lloguer. El màxim responsable de Podem Andorra, que ha fet una ràpida repassada històrica a l’evolució del país fins a l’aprovació d’una Constitució que en moltes aspectes, ha afirmat, ja “és caduca”, s’ha demanat si és normal que la gent gran hagi de pidolar per poder pagar un habitatge o si cal tolerar, per exemple, que els joves no es puguin independitzar perquè no poden fer front a la despesa d’un pis. Seguí ha reclamat “polítiques socials” de veritat que permetin que Andorra sigui “de tots i totes i no dels clans familiars de sempre”.

El líder de Podem ha reclamat mesures que “protegeixin de veritat” l’accés a un habitatge digne i ha lamentat que la llei òmnibus presentada pel Govern estigui “plena d’escletxes i portes escapatòries” que la fan inservible “per als més febles”. El mateix missatge, més o menys, ha compartit Gabriel Ubach. El primer secretari de l’USd’A ha lamentat que es faci passar el missatge que els pisos costen 2.000 euros el metre quadrat. “No s’ho creu ningú”, ha afirmat tot explicant que de 3.000 euros no baixen. I a partir d’aquí ha criticat el projecte de llei aprovat pel Govern atès que “ni serveix ni servirà. No servirà absolutament per a res”.

L’acció reivindicativa serveix també per iniciar formalment la recollida de firmes per a les ILP relatives a la reforma del sistema electoral i de la llei de responsabilitat política

Ubach ha posat com a exemple, per exemple, una de les exempcions per estalviar-se haver de pagar el nou impost sobre els pisos buits. El projecte de llei permet evitar aquest tribut si l’habitatge es posa formalment a la venda. “El posaran a un milió d’euros i com que no es vendrà, el propietari no tindrà cap problema”. El màxim responsable de l’USd’A ha recordat que la qüestió de l’accés a l’habitatge “és un problema que ens afecta a tots i cada dia més. El problema el tenim ara i la solució l’hem de tenir també ara. El problema és imminent i la resposta també ho ha de ser”.

El primer secretari de l’USd’A ha assegurat que els pisos assequibles o són molt petits o són molt vells i necessiten unes reformes que els acaben encara fent més cars que la resta. Gabriel Ubach ha lamentat que els preus d’Andorra siguin equiparables o es vulguin considerar com “els de Barcelona, París o Nova York. Quan Andorra no és ni Nova York, ni és París, ni és Barcelona, ciutats que ofereixen uns serveis que Andorra no oferirà mai”. El jove Adrià Ortún, de la seva banda, ha fet una crida a la participació a la protesta alhora que reclamava “regular els preus dels lloguers”.

Etiquetes

-

Relacionat

Una coneguda il·lustradora se suma a l’acampada-protesta pel preu del lloguer amb unes ‘vinyetes-denúncia’
El ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, durant l'anunci de les mesures.

Relacionat

Govern considera que limitar els preus del lloguer seria perjudicial i inconstitucional i fixa en 5,05 euros el metre el gravamen sobre els pisos buits
Rètol anunciant pisos de lloguer en un edifici d'Escaldes.

Relacionat

La preocupació pel preu del lloguer dels pisos es dispara
-

Relacionat

L’acampada de protesta pels preus del lloguer, el 26 de juny a la Plaça del Poble
-

Relacionat

Podem Andorra assumeix el repte de promoure una acampada a la Plaça del Poble en contra de l’increment del preu dels lloguers

Comentaris

Trending