La preocupació pel preu del lloguer dels pisos es dispara

Un de cada quatre consultats per l’Observatori Social del CRES considera que una de les tres qüestions principals a resoldre al Principat és el cost de l’arrendament dels habitatges

Rètol anunciant pisos de lloguer en un edifici d'Escaldes.
Rètol anunciant pisos de lloguer en un edifici d'Escaldes. Toni Solanelles
Un de cada quatre residents al Principat cita el preu del lloguer d’habitatges com una de les principals preocupacions que cal resoldre. També un de cada quatre ciutadans afirma tenir “certa dificultat” per arribar a final de mes mentre gairebé la meitat de les llars del país asseguren que tindrien dificultats si haguessin d’assumir una despesa imprevista de 700 euros.

La preocupació pel preu del lloguer de pisos creix exponencialment tal com ho reflecteix l’Observatori Social elaborat pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) i referent al primer semestre del 2018. Una de cada quatre persones que ha respost l’enquesta de l’organisme depenent de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) cita l’elevat cost de l’arrendament d’habitatges com una de les tres coses principals que cal millor a Andorra. Els problemes derivats del trànsit, l’accés a les prestacions socials o la quantia dels salaris són altres de les qüestions que amoïnen. La preocupació pel lloguer es dispara en relació al semestre anterior de la consulta. Si llavors el 15% dels enquestats citava aquesta qüestió com a problemàtica, ara és el 25%.

I és que si es tenen en compte diversos dels indicadors que inclou l’Observatori, la millora econòmica no és tal. O, almenys, no arriba a totes les capes socials del Principat. Pràcticament la meitat dels enquestats (el 46,8%) consideren que la situació econòmica global del país és regular. No obstant això, el clima és optimista i majoritàriament es pensa que d’aquí un any les coses estaran millor que no pas ara. Si es deixa la situació global per centrar-se en la personal, però, sis de cada deu enquestats no creuen que el seu estat econòmic hagi experimentat cap variació.

El 44% dels consultats considera que la seva situació personal és bona i el 41,4% la troba regular. No obstant això, més del 24% dels enquestats assegura que tenint en compte tots els ingressos que es produeixen en la seva llar, tenen “certa dificultat” per arribar a final de mes. De fet, la meitat de les cases declaren que no podrien fer front a un imprevist de 700 euros. Això sí, tot i les dificultats, una xifra superior al 90% dels consultats assegura que està al corrent de pagament d’hipoteques, préstecs o factures diverses.

Comentaris

Trending