Els duaners francesos denuncien que els contrabandistes procedents del Pas són cada vegada més violents

Els responsables de la vigilància duanera expliquen a Darmanin que en el que es porta de 2018 ja hi ha hagut una desena d’ocasions en què vehicles sospitosos s’han abalançat contra els agents

-
-

Els duaners francesos constaten que els contrabandistes que introdueixen tabac a França procedent d’Andorra són cada vegada més violents. Es tracta de joves, la majoria d’origen àrab, que s’han integrat en xarxes delictives que van més enllà del tràfic il·lícit de cigarrets. O, millor dit, que han trobat en el tabac un nou producte per diversificar la seva activitat delictiva. Els duaners francesos afirmen que en els encara no tres mesos que portem de 2018 han hagut d’arremetre contra una desena ‘d’atacs’ produïts per contrabandistes que premen l’accelerador dels seus cotxes sense mirar qui tenen davant. Durant tot el 2017 hi va haver una vintena d’accions d’aquestes.

Així ho va explicar aquest divendres el cap de servei de vigilància duanera, Patrick Granat, al ministre d’Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin, en una visita que va fer a la duana de Porta després de visitar establiments de venda de tabac del Pas de la Casa. Darmanin havia visitat el Principat i havia signat una carta d’intencions amb el Govern d’Andorra que estableix mesures més exigents per lluitar contra el contraban. La premsa francesa, sobretot la del sud del país, es fa ressò de la visita del màxim responsable polític de les duanes franceses a Andorra. La política antitabac de l’executiu que dirigeix Édouard Philippe sota les directrius d’Emmanuel Macron és molt estricta i rigorosa. I aquest va ser el missatge que Darmanin va venir a donar a Andorra tot deixant de banda, públicament i sobre el paper, reivindicacions que suposen un impacte directe en la fiscalitat.

La visita del ministre gal d’Acció i Comptes Públics al Principat és recollida per la premsa francesa que remarca el combat que estan lliurant les autoritats d’aquell país contra el tràfic il·lícit

Darmanin va departir amb alguns duaners de Porta i es va interessar pel material que tenien, com les cadenes de punxes que es llancen enmig de la carretera en moments puntuals. El ministre els va demanar si realment usaven aquell artefacte i els responsables duaners no van poder fer res més que admetre que sí. Que és una manera d’intentar frenar aquells que intenten escapolir-se de males maneres al control duaner i que, molt probablement, van carregats de tabac fins al capdamunt. “Es tracta de persones cada vegada més violentes i estem esperant una resposta criminal a la els riscos implicats”, hauria afirmat Granat segons que recull ‘La Dépêche’.

En virtut del conveni signat amb Andorra i que reforça ja l’acord policial i duaner firmat el 2014, França podrà reclamar informació molt detallada sobre la producció i comercialització del tabac. Però també podrà tenir accés a dades relatives a matrícules de vehicles i altres aspectes que garanteixin la seguretat alhora que es podran usar instruments tecnològics com drons i càmeres de videovigilància per tota la zona duanera i, també, la muntanya, per fer més efectiu el control sobre els contrabandistes. La lluita contra el tràfic il·lícit de tabac per les fronteres franceses és un nou repte de les autoritats franceses després d’haver eradicat en gran part l’entrada de droga al país. La visita al punt duaner de Porta també tenia per objectiu fer passar un altre missatge. Els centres postals, correus, ‘La Poste’, també posarà més mitjans per combatre el tabac que arriba a l’aixopluc d’aquesta fórmula.

 

-

Relacionat

Darmanin assegura que no pretén ‘collar’ fiscalment però imposa un control gairebé absolut sobre el tabac andorrà
-

Relacionat

Darmanin aterra aquest divendres al Principat per posar el punt sobre les is en la qüestió del tabac
La ministra d\'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant l\'acte amb la delegació de l\'EFTA.

Relacionat

La ministra d’Exteriors torna a reconèixer les pressions de França perquè es redueixi el preu del tabac
Toni Martí, cap cota, en sortir de l\'Elisi el juliol passat, durant la visita a Emmanuel Macron.

Relacionat

“Je ne suis pas le Papa Noël” o quan el Govern no té més remei que admetre que França colla pel preu del tabac
Una fàbrica de tabac en ple funcionament.

Relacionat

Els fabricants de tabac proposen al Govern establir per llei un diferencial fix del 35% en relació amb Espanya

Comentaris

Trending