La ministra d’Exteriors torna a reconèixer les pressions de França perquè es redueixi el preu del tabac

Ubach manté davant la comissió legislativa de Política Exterior que el Govern creu que la qüestió de la fiscalitat no és un tema que s’hagi d’abordar en la negociació per l’acord amb la UE

La ministra d\'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant l\'acte amb la delegació de l\'EFTA.
La ministra d\'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant l\'acte amb la delegació de l\'EFTA.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha reconegut almenys per tercera vegada que França exigeix que el diferencial del tabac es rebaixi i el preu s’equipari al mes baix dels països amb els quals fa frontera. Aquesta és la demanda que ha acabat arribant sobre la taula de la delegació europea negociadora de l’acord d’associació amb Andorra. I que per ara es manté malgrat que el Govern entén que qüestions relatives a fiscalitat no haurien de fer part de la negociació.

Ubach ha participat en la darrera reunió de la comissió legislativa de Política Exterior, aquest dijous, per referir-se, essencialment, a l’estat de les negociacions amb la UE. La ministra va explicar el posicionament francès i va afirmar, també, que Espanya, ara per ara, no s’ha posicionat sobre la demanda feta per les autoritats franceses ni s’ha manifestat, tampoc, sobre què li sembla l’actual diferencial de preus. La posició que pugui mantenir Espanya en aquesta qüestió pot tenir molta repercussió.

Les diverses fonts consultades han reconegut que de les paraules de la ministra se n’extreu que l’embolic en la negociació de l’acord amb la UE, com a mínim pel tema del tabac, és d’allò més gran. Andorra entén que la política fiscal no és un tema a tractar en les converses per al pacte d’associació i, per tant, espera que Brussel·les no posi aquesta qüestió sobre la taula. Però això no vol dir que no hi acabi sent perquè, per ara, França no ha cedit.

La posició francesa és ara per ara intocable i Brussel·les la conserva a l’agenda a espera de saber què opina de tot plegat el govern espanyol, que per ara, oficialment, no ha badat boca

Fonts franceses han assegurat que “la posició en matèria antitabac és innegociable” i, per això, estimen que es mantindrà tota la pressió, sense descartar que es pugui alterar la petició per rebaixar el nivell d’exigència respecte de la fiscalitat. De moment no és el cas. Caldrà veure què en diu de tot això el ministre d’Acció i Comptes Pública, Gérald Darmanin, l’home que té sota la seva responsabilitat el departament de Duanes i que més està collant. L’home amb el qual el cap de Govern, Toni Martí, ha hagut d’anar a veure de pressa i corrents en un parell d’ocasions.

Maria Ubach, davant els consellers generals, només va dir que està pràcticament assegurat que Darmanin visitarà el Principat, però que no hi ha data confirmada per fer-ho. I també va explicar que durant aquest mes de març hi ha d’haver una nova trobada negociadora amb la UE. Les fonts parlamentàries consultades han mostrat el seu seguit per “tant secretisme”, donant per fet que és un símbol que les coses no van prou bé.

Diverses fonts consultades per l’Altaveu han situat la propera negociació amb Brussel·les just la setmana que ve, probablement dijous i divendres (15 i 16 de març). I seria enllaçant amb aquestes reunions que, potser, Darmanin viatjaria fins al Principat. I dependria de com haguessin anat les darreres converses amb la UE que el ministre francès seria més galant amb Andorra o, per contra, i com al seu dia ja va fer Nicolas Sarkozy, potser vindria a repartir estopa i doctrina. En tot cas, les fonts consultades han assegurat que alts representants de la comunitat francesa al Principat tenen convocat un dinar el 17 de març, és a dir, dissabte de la setmana que ve, en el qual s’espera la presència del ministre d’Acció i Comptes Públics.

Etiquetes

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.