“Je ne suis pas le Papa Noël” o quan el Govern no té més remei que admetre que França colla pel preu del tabac

La ministra d’Afers Exteriors reconeix que la UE ha inclòs en la taula de negociació de l’acord d’associació una petició francesa perquè el cost del tabac andorrà no sigui mai més baix que el de cap estat membre

Toni Martí, cap cota, en sortir de l\'Elisi el juliol passat, durant la visita a Emmanuel Macron.
Toni Martí, cap cota, en sortir de l\'Elisi el juliol passat, durant la visita a Emmanuel Macron.
El cap de l’executiu, Toni Martí, ja havia deixat entreveure que França posava exigències relatives al preu del tabac. Ho va deixar caure amb algunes de les trobades amb representants parlamentaris per justificar la urgència d'haver d'anar en menys d'un mes dos cops a París. Però el seu fidel escuder i ministre de Finances, Jordi Cinca, ho va negar i va assegurar que ni de bon tros les autoritats franceses reclamava res que tingués a veure amb la fiscalitat. Un divendres previ a un punt, la ministra d'Exteriors, Maria Ubach, d'amagatotis ho ha acabat admetent. França colla.

El Govern ha començat aquest divendres a treure’s la careta en relació a la negociació sobre el tabac i l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Ni les converses amb Brussel·les van tan bé ni, sobretot, França és tan flexible amb el Principat com els dirigents demòcrates han estat volent fer creure fins ara. De fet, quan el cap de Govern, Toni Martí, va visitar el nou president francès i Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, l’estiu passat i li va començar a demanar auxili ja també en relació amb Europa, Macron hauria pronunciat una frase, asseguren fonts coneixedores del contingut de la trobada, que ja era un clar indicador. “Je ne suis pas le Papa Noël.” La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha admès aquest divendres el que el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha estat negant durant dies. La UE té damunt la taula de negociació amb Andorra una petició de França que exigeix que el preu del tabac andorrà no pugui ser més baix que el de cap estat membre. Pam.

La forma i el moment en què ha transcendit el reconeixement explícit i públic per primera vegada d’un integrant del gabinet Martí, del Govern demòcrata, de les exigències franceses tampoc no és casual. Ho recull l’agència ANA, propera a l’executiu i als assessors de comunicació de DA. I ho publicita un divendres a la tarda precedent d’un llarg cap de setmana. Tot molt casual, segurament. A més, les paraules de la ministra són d’allò més breus i el teletip recorda que l’executiu andorrà -en concret Cinca almenys en dues compareixences posteriors a sengles reunions del consell de ministres- ja ha manifestat en diverses ocasions que no està disposat a cedir en temes fiscals. El Govern té clar que si presenta en un referèndum un acord amb Europa en què atorgui cessions a Brussel·les quant a la sobirania fiscal, la ciutadania li girarà l’esquena. Però, alhora, és ben clar que entre el pes d’Andorra i França o Andorra i la UE… segurament Andorra se sortirà amb la seva. Segur.  

La titular d'Exteriors ha hagut d'admetre que la UE posarà sobre la taula a l'hora de negociar amb el Principat la petició francesa; ni la transitòria dels 30 anys no està clara

En fi, que la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha reconegut aquest divendres allò que ha anat esquivant Cinca durant dies. I és que la Unió Europea, en el marc de la negociació de l'acord d'associació, ha recollit la petició feta per França per tal que el preu del tabac d'Andorra no pugui ser més baix que el de cap estat membre de la Unió. En concret, Ubach ha recordat que Europa defensa una posició consensuada entre els estats membres, de manera que "França va fer una proposta que va recollir la UE i la voluntat de la UE és arribar a una situació de consens”. Així, tot i la història de la transitòria dels 30 anys, tot està en l’aire perquè caldrà continuar negociant per tractar ara la qüestió del diferencial de preu amb França i el compromís amb la lluita contra el contraban. I les dues coses tenen igual de pes. O més encara el preu, la qüestió fiscal, perquè les autoritats franceses tenen clar que reduint el diferencial també s’acabarà reduint el tràfic il·lícit de tabac. 

De fet, i a la seva manera, el cap de Govern, Toni Martí, ja va explicar, poc o molt, més poc que molt, que França havia fet una petició que implicava qüestions de preu. Ho va explicar en trobades amb els representants dels grups parlamentaris per justificar els dos viatges d’urgència que va haver de fer cap a París per trobar-se amb el responsable ministerial de les duanes franceses, el titular d’Acció i Comptes Públics, Gérald Darmanin. Però en públic, el portaveu governamental es va dedicar a treure-hi ferro o, directament, a negar-ho. I és que la situació pot anar més enllà: la UE ha arribat a advertir que podria exigir la inclusió d’un mecanisme en l’acord d’associació per tal que el diferencial del preu del tabac andorrà pugui estar sempre sota control de Brussel·les.

Etiquetes

El ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior a la reunió del gabinet ministerial.

Relacionat

Cinca comença a dubtar que la transitòria de la UE sobre el tabac sigui de trenta anys
Una fàbrica de tabac en ple funcionament.

Relacionat

Els fabricants de tabac proposen al Govern establir per llei un diferencial fix del 35% en relació amb Espanya
Control de tabac a granel per part d\'agents de la guàrdia civil.

Relacionat

¿I si Madrid fa ‘un Darmanin’ i també demana a Andorra mesures reforçades contra el contraban?
Gérald Darmanin amb un posat molt seriós.

Relacionat

El ministre francès que colla pel tabac, involucrat en un escàndol de connotació sexual
Una plantació de tabac en una fase molt avançada.

Relacionat

França exigeix a Andorra que incrementi el preu del tabac fins que sigui igual al més barat de la UE
El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el d\'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la roda de premsa.

Relacionat

França posa Andorra i l’acord amb la UE entre el contraban i la paret

Comentaris

Trending