França posa Andorra i l’acord amb la UE entre el contraban i la paret

Cinca i Espot miren de treure ferro a les pressions de París tot assegurant que hi ha total col·laboració per eradicar el tràfic il·lícit de tabac

Comentaris

El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el d\'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la roda de premsa.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el d\'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la roda de premsa.

Les autoritats franceses aprofiten el desgavell que hi ha amb el contraban al Pas per, magnificar-lo si cal i exigir contraprestacions per equiparar els preus. Malgrat que el ministre Jordi Cinca afirma que no creu que la pretensió de París sigui poder establir un diferencial sempre fixe i no desmesurat, les seves paraules no evidencien massa fermesa. El titular de Finances i el d’Interior, en canvi, sí que són més ferms en assegurar que la pretensió tant d’Andorra com del país veí del nord és eradicar tant com es pugui el tràfic il·lícit de tabac. Mentrestant, Bartumeu denuncia que les últimes i urgents reunions de Martí amb membres del govern francès han estat per “apagar focs” i que les relacions “no són tan meravelloses com ens volen vendre”.

Les exigències de França en relació al tabac amenacen de fer anar en orris les negociacions d’Andorra amb la Unió Europea (UE) per l’acord d’associació. De moment és una amenaça, no pas encara una certesa. Però la situació és molt complexa. La incomoditat i, fins i tot, nerviosisme mostrats pel ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, i el titular d’Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, en ser preguntats per la qüestió han estat evidents i reveladores. Cinca i Espot han coincidit en afirmar que França és conscient que Andorra està fent els deures i que hi ha “un compromís ferm per continuar lluitant” per eradicar “les pràctiques il·lícites de contraban”. Un objectiu “compartit” amb les autoritats franceses. Però això no treu que París exigeixi un diferencial assumible a través d’un control tributari, si escau, des de Brussel·les. “No crec que aquesta sigui la pretensió”, ha manifestat el responsable de Finances després de deixar clar que no seria “ortodox” que un país pretengui tenir les regnes de la fiscalitat d’un altre Estat. També ha assegurat Cinca que Espanya i França “són els dos països que més ens estan ajudant” en la consecució de l’acord d’associació.

Però de les paraules als fets hi va un tros. I les dues reunions a les quals ha hagut d’acudir de pressa i corrents el cap de Govern en menys de quinze dies a la capital francesa ho delata. O en paraules també emprades públicament aquest dimecres pel president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu: Martí ha hagut de córrer cap a París a “apagar focs”. I exactament això és el que ha hagut de fer més Cinca que no pas Espot -més incòmode que el primer en aquest sentit- davant la premsa alhora de respondre a qüestions lligades als informes emesos per l’Assemblea Nacional francesa o a la trobada d’aquest dimarts entre el propi cap de l’executiu, el ministre de Finances i el titular ministerial d’Acció i Comptes Públics francès. Gérald Darmanin té sota les seves atribucions el control pressupostari i el duaner. La urgència de les trobades també ha estat criticada per Bartumeu. Cinca ha explicat que es va acudir a París a deixar les coses clares. O a aclarir les coses.

Però més aviat qui va dir les coses pel seu nom hauria estat el govern francès, encara que el ministre de Finances hagi afirmat que amb Darmanin només es va parlar de “col·laboració en la lluita contra el contraban i no de mesures d’ordre fiscal”. I en la lluita contra el tràfic ill·lícit del tabac hi haurà un consens general que inclouria fins i tot els fabricants i els colliters andorrans, tots interessats en la pervivència del sector, que per això, ha explicat Cinca, es demana un termini llarg de transitorietat, per poder assumir i digerir els canvis amb normalitat. Espot ha explica que, en matèria policial, i exceptuant casos molt molt puntuals, “hi ha un convenciment que s’està fent bé”. I que França és coneixedor que “estem fent la nostra feina tant des del punt de vista operatiu com des de la vessant de modernització de les normatives”.

L'ambaixada francesa al Principat s'espolsa qualsevol responsabilitat sobre la informació que contenen alguns informes aprovats per l'Assemblea Nacional

Ni Cinca ni Espot no han volgut o no han pogut aclarir quantes reunions s’han hagut de fer a corre-cuita els darrers temps per mirar de parar les ànsies ‘sanguinàries’ franceses. Han tret ferro als informes que maneja l’Assemblea Nacional igual com l’ambaixada de França a Andorra s’ha tret qualsevol responsabilitat a l’hora de passar suposadament informació presumptament errònia, que és el que el Govern, en alguns fòrums, diu que ha passat perquè s’estigui afirmant segons què en alguns informes que han acabat a la cambra parlamentària francesa. Per al ministre de Finances, França és plenament conscient que a Andorra hi ha els preus que hi ha, hi ha la lluita que hi ha contra el contraban i els turistes del seu país que vénen al Principat poden comprar, si escau, un cartró i mig de tabac cada cop que vénen al país.

Per tant, com que la pretensió d’eradicar les pràctiques il·lícites de contraban és comuna i la cooperació, fins i tot a vegades a tres bandes amb Espanya, és bona, no hi hauria d’haver un problema major. Tampoc no hi hauria voluntat de controlar la fiscalitat andorrana. Això, és clar, sempre segons les afirmacions ministerials. Que són les que són i per la qual cosa, probablement, és pel que Bartumeu, aquest dimecres ha reclamat més transparència i menys ocultació. Perquè, en paraules del president d’SDP, la relació amb França “no és tan meravellosa com ens volen vendre”. I la negociació amb Brussel·les, de retruc, tampoc.

Encaixada de mans entre el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d\'Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin.

Relacionat

Martí manté nous contactes a París per calmar els francesos respecte del tabac i l’acord amb la UE
El misteri del cotxe andorrà implicat en un tiroteig a Perpinyà: ¿revenja entre contrabandistes o un cas de ‘falsa bandera’?

Relacionat

El misteri del cotxe andorrà implicat en un tiroteig a Perpinyà: ¿revenja entre contrabandistes o un cas de ‘falsa bandera’?

Relacionat

La UE permetrà una transitòria llarga al sector tabaquer però imposarà ‘clàusules anticontraban’

Relacionat

La solució final pel tabac en l’acord amb la UE es posposa fins a final de gener
Els colliters reclamen als fabricants de tabac que els garanteixin un contracte per deu anys

Relacionat

Els colliters reclamen als fabricants de tabac que els garanteixin un contracte per deu anys

Comentaris

Trending