Martí manté nous contactes a París per calmar els francesos respecte del tabac i l’acord amb la UE

Reunió del cap de Govern i el ministre de Finances amb el ministre d’Acció i Comptes Públics francès per tractar diverses qüestions referents a la lluita contra el contraban

Encaixada de mans entre el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d\'Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin.
Encaixada de mans entre el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d\'Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin.

Els responsables governamentals miren de buscar una solució a les duríssimes exigències imposades per les autoritats franceses. El cap de Govern lidera les converses, també les que se celebren internament de manera sectorial i bilaterals, davant la difícil negociació amb la Unió Europea que hauria de viure un moment crucial la setmana vinent.

El cap de Govern, Toni Martí, continua la roda de contactes amb autoritats franceses per, d’una banda, rebre clatellades i, de l’altra, mira de rebaixar les exigències del país veí del nord en relació amb el contraban i la negociació de l’acord d’associació amb la UE. Els francesos estan molt dolguts amb la situació que es viu al Pas de la Casa i posen la negociació amb Brussel·les com a excusa per collar Andorra perquè posi ordre al contraban tant des del punt de vista de la seguretat com del diferencial de preus.

Martí, acompanyat del ministre de Finances, Jordi Cinca, i de l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, s’han trobat aquest dimarts amb el ministre d’Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin, per tractar diferents qüestions al voltant de la cooperació bilateral en la lluita contra el contraban. En pocs dies, el màxim responsable de l’executiu haurà estat a París en un parell d’ocasions, la primera d’elles fa deu dies i sense que transcendís oficialment, per avaluar la situació. En l’anterior ocasió hauria parlat amb alts responsables de la duana gal·la.

La trobada s'emmarca en la recerca d'una solució al 'problema tabaquer' davant la crucial negociació de la setmana vinent amb Brussel·les

Durant la trobada de treball, segons que ha informat el Govern, s’ha aprofundit en l’aplicació del Conveni relatiu a la cooperació transfronterera en matèria policial i duanera, aprovada pel Consell General i que es troba en tràmit parlamentari a la República francesa. Aquest conveni preveu, entre altres, la necessitat de reforçar la col·laboració entre els equips tècnics andorrans i francesos per fer front al tràfic il•lícit de tabac, desenvolupar accions comunes per salvaguardar l’ordre i la seguretat públics i lluitar contra la delinqüència organitzada transnacional. 

La reunió, que ha tingut lloc a París, s’ha celebrat en el marc de l’estreta col•laboració entre ambdós territoris per lluitar contra el contraban i donar seguiment a la reunió mantinguda, ara fa un any, per part del llavors ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i el predecessor de Darmanin, Christian Eckert. També cal emmarcar la trobada en la recerca d’una solució per mirar d’encarar una sortida digna per al Govern en la negociació amb la UE, que hauria de viure un moment crucial la setmana que ve. Mentrestant, es continuaran mantenint al Principat reunions sectorials bilaterals per mirar de consensuar possibles sortides a les demandes que fa la comunitat internacional, amb França collant fort tant a Andorra com a la UE.

Comentaris

Trending