El PS clama contra els perjudicis que pot suposar als treballadors la modificació del calendari laboral

La consellera general Rosa Gili exigeix al Govern què expliqui els motius reals que han originat els canvis i que n'acrediti l'urgència sense escudar-se en vaguetats

La consellera general Rosa Gili durant una compareixença parlamentària.
La consellera general Rosa Gili durant una compareixença parlamentària.
El Partit Socialdemòcrata (PS) vol que el Govern expliqui els motius del canvi en el calendari laboral que permetrà empreses no vinculades al turisme obrir en dies considerats festius. Per això, la consellera general Rosa Gili ha fet una sèrie de preguntes sobre la decisió, que hauran de ser respostes de forma escrita des de l’executiu. La política escaldenca avisa que la mesura pot comportar un perjudici per a molts treballadors, sobretot en l’àmbit de la conciliació de la vida familiar i laboral.

En l’escrit tramitat a Sindicatura, la parlamentària recorda que ara fa una setmana “el Govern va anunciar canvis en el decret del calendari laboral per a l’any 2018 amb l’objectiu de permetre el treball en dies festius, de manera excepcional, en sectors no relacionats directament amb el turisme”. Així, es preveu que “les empreses puguin obrir aquestes jornades amb l’autorització prèvia del ministeri competent i, també, per motius d’urgència, que es pugui emprar un procediment de comunicació posterior”

Gili també apunta que “en l’exposició de motius del decret de modificació publicat al BOPA del 4 de juliol, només s’indica que ‘s’ha constatat que, pel que fa a la resta de sectors, és necessari preveure un mecanisme que permeti el treball en dies festius, de manera excepcional i per motius de necessitat justificada’”. Així, per tant, “en cap cas s’especifica per què el Govern considera necessari impulsar aquest canvi normatiu que pot afectar de forma important els drets de molts treballadors”.

Atesos aquests antecedents, la consellera general demana, en primer lloc que Govern expliqui “quins són els motius pels quals ‘s’ha constatat’ que cal fer aquesta modificació del calendari laboral” i “quines empreses i/o sectors han demanat aquesta possibilitat i amb quins arguments”. També vol saber “a quants assalariats pot afectar aquesta modificació”. La parlamentària també pregunta a l’executiu “què entén com a ‘motius de necessitat justificada’” i com a ‘motius d’urgència’, a banda que s’expliqui “en quines situacions es pensa” per aquest darrer supòsit.

Per últim, Gili també demana saber “quines sancions es poden aplicar en cas d’abusos o mala praxi”. També, vol que s’avanci si “preveu Govern que aquesta possibilitat ja quedi establerta de cara a anys posteriors”. La consellera general del PS ha deixat clar que, des de la formació, “no entenem el perquè d’aquesta decisió” i, de fet, ha retret al Govern que “no s’explica tampoc al decret”. A més, ha advertit que “ens preocupen les afectacions d’aquesta disposició en relació als treballadors” i ha posat en relleu que “la conciliació familiar ja és complicada al país” i que, al seu entendre, “amb mesures així es pot veure cada cop més perjudicada”.

Etiquetes

-

Relacionat

Qui necessita treballar el 15 d’agost, per Tots Sants, la Puríssima o Sant Esteve? Govern ho fa possible

Comentaris

Trending