Qui necessita treballar el 15 d’agost, per Tots Sants, la Puríssima o Sant Esteve? Govern ho fa possible

L’executiu modifica el calendari laboral transcorreguts ja sis mesos del 2018 per possibilitar que empreses no turístiques puguin treballar en dies festius en què inicialment no podien

Comentaris

-
-
Transcorregut mig any, de cop i volta i sense un raonament massa contundent, el consell de ministres ha aprovat una modificació del calendari laboral pel que resta d’any i que, salvat error u omissió, afecta només quatre dies. Aquelles empreses que acreditin la necessitat i malgrat que no  siguin del sector turístic podran treballar de manera excepcional els dies festius que no són d’obligat compliment per a absolutament tothom. Per tant, el 15 d’agost, el primer de novembre, per la Puríssima o per Sant Esteve.

Però a qui li cal treballar aquests dies? Govern no ho ha aclarit. La resposta és que hi ha hagut algunes demandes. O com pregona la comunicació oficial de l’executiu: “S’ha constatat, però, que per a la resta de sectors és necessari un mecanisme que permeti el treball en dies festius, de manera excepcional i per motius de necessitat justificada.” Per tant, “la modificació preveu que amb l’autorització prèvia del ministeri competent en treball, les empreses dels rams de la construcció, les indústries, les oficines, establiments bancaris, perruqueries, transport i distribució de mercaderies i els serveis no relacionats directament amb el turisme poden treballar en dies festius”.

I no només es podrà treballar aquells dies si es rep l’autorització a l’avançada. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar que si la situació és tan urgent que no es pot preveure i, en conseqüència, no és plausible demanar el permís, aquest es podrà sol·licitar i obtenir a toro passat, però llavors no només caldrà acreditar la necessitat, l’excepcionalitat i tot allò que es vulgui i calgui. També caldrà justificar la urgència d’haver de treballar aquell dia i no un altre. Cinca en cap cas s’ha referit a la procedència de les suposades necessitats. D’on arriba la constatació.

És fàcil pensar que algunes obres tipus avinguda Meritxell necessitin més dies encara dels que ja estan treballant per poder operar. Però fins al 3 d’agost, quan teòricament han d’haver acabat els treballs de remodelació del cèntric vial d’Andorra la Vella, no hi ha en principi cap festiu dels beneficiats per la modificació del calendari laboral. ¿Potser les obres de Carlemany? ¿O qui sap si els treballs de construcció de la plataforma esquiable de Soldeu? En qualsevol cas, Cinca, sí que ha deixat clar que els festius excepcionals que es treballin, a aquells treballadors que els afecti se’ls haurà de remunerar en conseqüència.

Comentaris

Trending