El comú d'Encamp ja ha incomplert els terminis fixats en l'acord d'intencions amb Saetde

Comentaris

El comú d\'Encamp ja ha incomplert els terminis fixats en l\'acord d\'intencions amb Saetde
El comú d\'Encamp ja ha incomplert els terminis fixats en l\'acord d\'intencions amb Saetde

El comú d’Encamp ja ha superat el termini de tres mesos que es va imposar per buscar els instruments legals necessaris per dotar de contingut jurídic l’acord d’intencions que el setembre va signar amb Saetde per tal que la societat que gestiona les pistes d’esquí del Pas de la Casa i Grau Roig faci una important inversió en els propers anys. Encara que l’acord no preveu cap penalització per l’incompliment, aquest sí que podria generar una responsabilitat administrativa si mai la societat privada en la seva majoria mai volgués buscar les puces a la corporació encampadana. Saetde ha complert el tracte. Per exemple, la construcció del nou telecabina que enllaça el nucli urbà amb la zona de debutants.

És més que probable que l’acord signat poques setmanes abans de l’inici del procés electoral comunal que va conduir als comicis del passat 13 de desembre acabi judicialitzat. Dos veïns amb pedigrí, l’excònsol Miquel Alís i l’exconseller general Roc Rossell han mostrat reiteradament la seva disconformitat amb aquell tracte firmat entre el comú i Saetde. I van advertir de les obligacions que la declaració d’intencions imposava, especialment a la corporació. I com n’era al seu parer de beneficiós per a la societat. Certa és la mala relació que va tenir durant els dos mandats com a cònsol Alís amb el principal accionista de Saetde, Joan Viladomat. Però davant el silenci de la corporació al recurs fet per l’exmandatari encampadà contra l’acor, tot indica que la setmana que ve mateix acabarà a la Batllia.

Els dubtes que l’ara cònsol major d’Encamp, Jordi Torres Arauz, ha evidenciat aquest mateix dimecres sobre els efectes de l’acord o, com a mínim, les dificultats per implementar-lo, no fa res més que alimentar la teoria que tot plegat va ser una precipitació, les ganes de voler ‘acontentar’ els accionistes privats de Saetde i plantar-se a les comunals amb un acord que ‘a priori’ suposava una important inversió al Pas. Però també imposa obligacions per al comú. Algunes d’una complexitat tècnica i legal molt notable. Ho ha reconegut el propi Torres Arauz durant una entrevista al programa ‘Ara i Aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra.

"Hi ha una sèrie de punts que ens generen dubtes", ha exposat el cònsol en l’entrevista. Hi hauria juristes que no veuen clar que Saetde postuli a un concurs quan el comú té el 34% de les accions de la societat: "Hi ha advocats que diuen que no és gaire coherent que el mateix comú sigui pare i padrí", ha explicat Torres i, per tant, ara s'està avaluant una reinterpretació de tot plegat per tal que l'acord "sigui beneficiós per a les dues parts”. Torres Arauz ha posat sobre la taula la possibilitat de fer una reunió de poble i, fins i tot, una consulta popular al voltant de l'acord d’intencions.

Són dues possibilitats que el cònsol major ha posat sobre la taula afegint que al principi es va pensar que la idea sobre el concurs per a l'ampliació de la concessió "probablement era la que més s'adaptava a totes les necessitats" però que a "l'hora de començar a treballar i desgranar com es podia fer han sortit inconvenients que per una part o l'altra no ho veiem gaire coherent". Així, ha destacat que ara els lletrats estan avaluant l'acord per acabar de definir com "s'acaba de lligar" tot.

D’entrada es pensava que la implementació de l’acord "seria més fàcil". Per tant, Torres ha exposat que "ho hem de meditar" i en funció de la decisió que s'hagi de prendre en relació, sobretot, al concurs, "jo crec que haurem de fer una reunió de poble" i, ha afegit que si consideren que "genera molt enrenou", des de la corporació no descarten que es pugui fer "una consulta popular".

Comentaris

Trending