El comú de Canillo fixa l’1 de juny com a data màxima per tenir temporers allotjats 

La corporació ha signat convenis com a mínim amb tres empreses d’apartaments turístics per poder aixoplugar uns 450 treballadors temporals estrangers que s’estan a la parròquia

-
-
El comú de Canillo no preveu haver d’allotjar més enllà del 31 de maig temporers estrangers que s’han quedat ‘encallats’ al país a causa de la crisi del coronavirus i les decisions dels seus països d’origen, especialment l’Argentina, de no acceptar el retorn dels seus compatriotes que han estat feinejant en l’hivern europeu. La corporació canillenca ha signat convenis amb almenys tres empreses diferents amb apartaments turístics a la parròquia per tal de donar aixopluc als esmentats treballadors temporals.

Segons que han explicat fonts comunals, els convenis establerts ho han estat fins a l’1 de juny. El comú, segons les fonts, considera que abans d’aquella data s’hauria d’haver trobat una sortida per als temporers encara ‘encallats’ al Principat. Les unitats immobiliàries han estat cedides gratuïtament pels seus gestors, però el comú es fa càrrec de les despeses relatives als consums i als manteniments. És a dir, si hi ha quelcom que es fa malbé, se’n fa càrrec el comú.

A Canillo, en la parròquia en el seu conjunt, actualment encara hi queden uns 450 temporers que, de normal, haurien marxat del país en haver-se acabat la temporada d’hivern. El coronavirus no només ha truncat la temporada abans d’hora sinó que ha impedit marxar aquests treballadors estrangers. L’Argentina va tancar inicialment l’espai aeri del seu país, fins i tot per als seus nacionals. I encara manté fortes restriccions, especialment per aquells ciutadans que estan a Europa.

Segons les fonts comunals consultades, a Canillo hi ha força malestar per la poca solidaritat mostrada per altres parròquies. Consideren que comuns com els d’Andorra la Vella, Escaldes o Sant Julià també s’haurien d’haver implicat en la reubicació dels temporers atès que aquests no són pas únicament empleats de les estacions d’esquí, sinó que també han quedat enganxats al Principat treballadors del sector comercial i de l’hostaleria, molts dels quals prestaven serveis per a parròquies que no eren altes.

Els comuns que no tenen estacions d’esquí entenen que fer-se càrrec dels temporers, com si d’una prestació social es tractés per a qualsevol ciutadà del país, és una competència del Govern i que hauria de ser l’executiu, a través dels seus serveis socials, qui havia d’haver agafat el toro per les banyes i no deixar la qüestió en mans de les corporacions parroquials.

Comentaris (2)

Trending