Tancament massiu d’hotels amb el dubte de si es podran acollir als ERTO

El sector alerta que molts establiments no compleixen el requisit de reducció del 50% de la facturació entre abril i setembre que es demana per poder posar treballadors en suspensió de jornada i reclama que es flexibilitzi l’accés

Un dels establiments hotelers del país.
Un dels establiments hotelers del país.

La confirmació de les mesures de tancament perimetral a Catalunya ha provocat una reacció en cadena al sector hoteler d’Andorra: un rere l’altre estan tancant portes. Conscients que l’arribada de turistes és impossibles, la gran majoria d’establiments han optat per aturar l’activitat tot esperant que puguin reprendre-la abans de l’inici de la temporada d’hivern. El sector, però, avisa: necessitarà ajudes per poder superar aquest nou sotrac, especialment pel que fa a l’aplicació dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO).

Els empresaris  que tenien els seus negocis en marxa eren plenament conscients del que els venia a sobre. Els anuncis fets per França i per Catalunya, per dir-ho d’alguna forma, ja s’esperaven. L’oficialització de les restriccions a totes dues bandes de les fronteres ha provocat que els establiments hagin aplicat el pla ja previst: el tancament a l’espera que l’arribada de turistes torni a ser possible. De fet, els pocs que encara romandran oberts ho fan fins que marxin els pocs clients que hi havia al país. Però, el sector té clar que, com a molt tard diumenge o dilluns, tots estaran tancats.

La majoria d’establiments que estaven oberts han tancat portes; els que no, esperen que marxin els pocs clients que encara hi havia per fer-ho

“Novembre no era un gran mes, però la tendència dels darrers anys era de millora. Ara, els que estaven oberts, es queden a zero”, ha comentat el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, que alerta que el sector afronta ara un important problema: què fer amb les seves plantilles. Alguns, de fet, ja han començat a negociar amb els treballadors que, per ara, agafin vacances, a l’espera de veure si es poden o no acollir a una suspensió de contracte, una de les dues figures -l’altra és la reducció de jornada- que adapten a Andorra els ERTO dels països de l’entorn.

I aquí hi ha un problema, segons explica Pujol. Per acollir-se ara, s’ha de demostrar que, entre l’1 d’abril i l’1 d’octubre han patit una davallada de facturació del 50% o superior en comparació al mateix període del 2019. I, ara mateix, “molts hotels no ho compleixen”, en part per les xifres acceptables amb les quals van superar l’estiu.

Els mossos seran els encarregats de controlar el compliment perimetral.

Relacionat

La frontera amb Espanya recupera les restriccions del confinament de la primavera

Des del sector es té clar que “cal que es flexibilitzi l’accés als ERTO”. I des de la Unió Hotelera així es vol traslladar, si cal aquest mateix divendres, al Govern davant unes primeres informacions que els han avisat que “la intenció és ser estrictes”. Altres fonts consultades han volgut posar en relleu que els establiments que ara estan oberts “vam assumir un risc” a l’estiu traient la gent de les suspensions de contracte quan, justament, altres empreses no ho van fer i encara continuen amb tota la seva plantilla en ERTO. “Seria una injustícia que no se’ns permetés acollir-nos”.

ERTOs a banda, els hotels consideren que també caldrà analitzar altres suports. “La sensació és que estem com a 13 de març, però amb la diferència que llavors teníem ajudes que ara no tenim”, explica Pujol. Per això, una altra proposta que es vol trametre a l’executiu és que es permeti als establiments demanar les subvencions per a pagament de lloguers que tenen, entre altres, bars i restaurants.

Comentaris (11)

Trending