La frontera amb Espanya recupera les restriccions del confinament de la primavera

Només es podrà anar a Catalunya per motius laborals, visites mèdiques, tenir cures de persones vulnerables o casos de força major, com a mínim durant quinze dies

Els mossos seran els encarregats de controlar el compliment perimetral.
Els mossos seran els encarregats de controlar el compliment perimetral. RADIO LA SEU

Catalunya no es confinarà, però sí que es tancarà per lluitar contra l’expansió del coronavirus. El govern català ha aprovat restriccions perimetrals que, durant els caps de setmana, afectaran tots els municipis. És a dir, els dissabtes i els diumenges no es podrà canviar, tret de comptades excepcions de localitat. La mesura també afecta Andorra, ja que la Generalitat ha demanat a Madrid que també quedi restringit el pas per la frontera del riu Runer. A efectes pràctics, tot serà com durant el confinament entre març i juny.

L’executiu català ha aprovat les noves mesures restrictives, justificades pel vicepresident Pere Aragonés per la necessitat de reduir la ràtio de reproducció del coronavirus i salvaguardar el sistema sanitari. Tal com ja se sabia, no s’ha pogut imposar un confinament total, ja que no ho autoritza el decret d’estat l’alarma aprovat diumenge pel govern espanyol. L’alternativa és un tancament perimetral. És a dir, no deixar entrar ni sortir ningú, tret de causes justificades, de la comunitat autònoma. Aquest, a més, entre setmana s’endurirà encara més: no es permetrà la mobilitat entre municipis.

Catalunya adopta un confinament perimetral, que els caps de setmana serà també per municipis, per intentar rebaixar per sota d’1 la taxa de reproducció del coronavirus

La mesura, que s’allargaria inicialment quinze dies, també afecta la frontera andorrana. Tal com preveia el decret d’estat d’alarma, la Generalitat ha demanat a Madrid que el riu Runer també sigui inclòs en aquest tancament perimetral de tota l’autonomia. Tot fa preveure que la demanda serà acceptada i, per tant, no es podrà accedir a Catalunya tret de casos excepcionals. De fet, fonts consultades han indicat que, a la pràctica, es viurà la mateixa situació que durant el confinament de la passada primavera. El que queda clar que els caps de setmana no hi haurà opció que els visitants puguin arribar al país.

Des del Govern, i a través d’un fil a Twitter, s’ha indicat que només es podrà creuar la frontera, que no es tancarà però sí que quedarà molt restringida, per “motius justificats” i sempre presentant el certificat autoresponsable que s’ha de descarregar a la web de la Generalitat. Es podrà circular si el desplaçament és per tenir cura de menors, persones grans, dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables. També, per motius laborals. Per tant, igual que ja va succeir al març, els fronterers que hagin de treballar al Principat es podran moure.

Una altra casuística permesa és la sanitària. Es podrà creuar la frontera sense problemes i moure’s per Catalunya si és per anar a visites mèdiques. Pel que fa als ciutadans del país que es trobin ara mateix en territori català, podran desplaçar-se sense problemes per retornar al Principat.  

Comentaris (8)

Trending