Preocupació al Pas de la Casa i expectació dels operadors turístics sobre el mercat francès

Les noves restriccions imposades per França, amb l’exigència d’una PCR negativa en retornar cap a casa, són “un entrebanc molt important” però el sector és cautelós

Retencions de sortida del Pas de la Casa aquest diumenge a primera hora de la tarda.
Retencions de sortida del Pas de la Casa aquest diumenge a primera hora de la tarda.

Preocupació i decepció són dos dels sentiments que es viuen al Pas de la Casa des que aquest migdia s’ha confirmat que, ara per ara, l’equiparació entre Andorra i l’Arieja no és possible i, per tant, els visitants francesos que vulguin traslladar-se al Principat, abans de retornar a casa, hauran d’obtenir una PCR negativa. Mentre el sector comercial veu l’exigència com un factor molt negatiu, des del món de l’allotjament turístic s’està a l’expectativa de la reacció del mercat. No obstant, és evident que la petició d’una prova diagnòstica “és un entrebanc molt important”.

Malgrat que feia dies que, arran de les dades epidemiològiques a França, hi havia sobre la taula la possibilitat d’un confinament total, s’esperava, es confiava, que finalment aquesta no fos la decisió. De fet, tècnicament no ho ha estat. Però per anar i tornar el mateix dia, l’exigència d’una PCR és insalvable. D’aquí que aquells professionals del Pas que viuen d’aquest tipus de visitant estiguin “decebuts”. Alhora, i tot i que s’entén la complexitat del moment, no s’acaba de comprendre “com no hi ha manera que el Govern s’anticipi i faci accions abans que a París es prenguin decisions. Una vegada s’anuncien mesures, no cal fer grans contactes perquè fer marxa enrere és molt complicat”, afirmen algunes de les fonts consultades.

Carretera del port d'Envalira aquest migdia.

Relacionat

Haver d’anar d’urgència a Occitània és l’única excepció que permet estalviar-se la PCR negativa

Cert que a França la gestió de la pandèmia està generant hores d’ara una gran revolada. El fet de fer compatible sanitat i economia s’està revelant, també, extremadament complexe. La classe sanitària, els metges, està encesa amb el fet que no s’hagin restringit més encara els moviments. La mobilitat i l’activitat econòmica. Entre l’Elisi i Matignon no sempre van alineats en aquesta matèria. Macron i Castex, o una part almenys de l’equip del primer ministre, mantenen diferències. I tot es fa més complicat.

Però la mateixa ministra de Turisme, Verònica Canals, va reconèixer als professionals del sector turístic que les decisions anunciades per Castex divendres havien agafat “per sorpresa” el gabinet de Xavier Espot. Aquest dissabte el Govern va ‘collar’ tant com va poder l’ambaixada de França a Andorra. Però, almenys ara per ara, no ha obtingut cap mena de concessió en relació a allò que es demanava. Vaja, des de Prat de la Creu s’ofereix com un triomf el fet que els residents al Principat puguin anar de forma justificada a qualsevol racó d’Occitània sense haver de mostrar una PCR negativa.

En certa manera els francesos ja s’ho esperaven. Aquest diumenge el Pas de la Casa ha fet el ple. Milers de persones han acudit a la localitat fronterera a fer comptes. A fer provisions. Un exemple d’això n’han estat les retencions que a partir de les 3 de la tarda s’han creat per sortir d’Andorra de retorn cap a França

Malgrat la importància que aquest fet pot tenir, les diferents fonts consultades han remarcat que la imposició d’una PCR negativa al retornar a territori francès a qualsevol persona que vulgui venir al Principat ha caigut com una galleda d’aigua freda. “Hi ha molta por, molta preocupació”, han admès les fonts. Ni equiparació ni TMA. PCR i a qualsevol que vulgui venir al Principat. De fet, en certa manera els francesos ja s’ho esperaven.

Aquest diumenge el Pas de la Casa ha fet el ple. Milers de persones han acudit a la localitat fronterera a fer comptes. A fer provisions. Un exemple d’això n’han estat les retencions que a partir de les 3 de la tarda s’han creat per sortir d’Andorra de retorn cap a França. Cal recordar que a partir de les 6 de la tarda hi ha toc de queda. En conseqüència, calia avançar una mica el retorn. Més encara aprofitant que després d’una matinal de mal temps, s’han obert les clarianes i han millorat ostensiblement l’estat de la carretera.

Al comerç tenen clar que si es manté l’exigència de la PCR poca cosa es podrà fer. I això que confiaven que les restriccions no fossin tan estrictes ara que havien d’arribar les vacances escolars del febrer a França. Esperaven que això pogués tornar a portar visitants al Pas. No confien que això passi (justament, les autoritats han adoptat les decisions que han adoptat per desincentivar la mobilitat de les famílies aprofitant les esmentades vacances). En canvi, des del sector de l’allotjament s’és una mica més cautelós. I malgrat que s’admet que la PCR pot ser un contratemps, es vol mirar l’evolució dels propers dies quant a reserves per poder concretar l’impacte de les noves mesures.

Comentaris (3)

Trending