Haver d’anar d’urgència a Occitània és l’única excepció que permet estalviar-se la PCR negativa

Després d’hores de dubtes i marejar la perdiu, finalment el Govern reconeix que les autoritats franceses no han acceptat l’equiparació d’Andorra amb l’Arieja; de fet, ni tan sols reconeixen la TMA com a prova diagnòstica del coronavirus per acreditar que no s’està contagiat.

Comentaris

Carretera del port d'Envalira aquest migdia.
Carretera del port d'Envalira aquest migdia. mobilitat

Un nou aclariment de les autoritats franceses en relació amb les noves mesures sanitàries que tenen efecte sobre la mobilitat ha portat el Govern finalment a reconèixer que no hi ha equiparació entre Andorra i l’Arieja. El nou apunt fet per França via els seus canals diplomàtics oficials deixa clar que des de París s’exclou la necessitat de presentar una PCR negativa als residents andorrans que per raons imperioses i de caràcter urgent hagin d’anar a qualsevol lloc de la regió d’Occitània. Per anar més enllà sí que faria falta el test negatiu d’un màxim de 72 hores prèvies al viatge.

És l’única excepció. Urgències de residents. Res més. Després d’hores de dubtes, el Govern d’Andorra ha acabat reconeixent que les autoritats franceses no accepten, almenys ara per ara, l’assimilació entre l’Arieja i el Principat i, per tant, qui vulgui venir a Andorra haurà d’acreditar després, en tornar, mitjançant una PCR, que no està contagiat. L’executiu assegura que continua treballant per aconseguir l’equiparació. I ho fa en virtut d’una interpretació que es pot fer gràcies a una de les excepcions que planteja França en el seu decret relatiu a la mobilitat a partir de les noves mesures dictades per combatre la propagació de la pandèmia i a la qual s’agafa Govern per poder salvar la lliure entrada i sortida de francesos, almenys els que viuen a la vora d’Andorra, el nou punt que s’ha incorporat en les explicacions relatives a les limitacions de mobilitat ho deixen tot en l’aire.

França acaba d’afegir en les seves explicacions un concepte que és clar i indubtable que es refereix al Principat. “Andorra es beneficiarà d’una exempció per a viatges de caràcter imperatiu per tota la regió d’Occitània (emergències mèdiques, visites programades a hospitals de la regió d’Occitània, motius escolars i altres emergències familiars) i només en aquests casos no serà necessària una prova de PCR negativa inferior a 72 hores”, diu l’afegitó explicitat en els canals oficials, que també contempla que “per als viatges que no compleixin aquest criteri, caldrà presentar una prova de PCR negativa d'acord amb les disposicions presentades al lloc web del ministeri de l'Interior francès”.

El lloc web de la diplomàcia francesa, més concretament el de l’ambaixada de França a Andorra, i en relació amb les mesures de caràcter sanitari que s’apliquen des d’aquest diumenge, deixa clar que “la frontera franco-andorrana no està tancada. Continua oberta, però s’apliquen les noves normes de control sanitari. Es desaconsella qualsevol viatge internacional, des de l'estranger fins a França i des de França cap a l’estranger”. I recorda que cal omplir i dur a sobre els certificats que siguin necessàries per trencar el toc de queda entre les 6 de la tarda i les 6 del matí.

El decret del govern francès parla de PCR, en cap cas fa referència a TMA ni a tests d’antígens. També el Govern no ha tingut cap més remei que reconèixer que tampoc en aquest cas ha aconseguit el que pretenia. Per tant, per anar d’urgència a Occitània (Tolosa, Montpeller) cal una PCR. Les TMA no són reconegudes per les autoritats franceses. Encara que la qüestió s’ha anat clarificant les darreres hores, encara hi ha serrells, aclariments, que s’han d’acabar de polir. O això és el que voldria Andorra. En tot cas, les autoritats franceses han fet servir el portal diplomàtic per detallar una mica les condicions de mobilitat. Inicialment semblava que s’hauria atès, a falta d’una confirmació oficial de les autoritats dels dos cantons de la frontera, la demanda d’Andorra.

Les autoritats franceses estalvien la prova negativa a "“les résidents des bassins de vie frontaliers dans un rayon de 30 km autour de leur domicile”; i això es pot agafar Andorra per mantenir que hi ha equiparació amb el territori veí, encara que per ara París no en vol ni sentir parlar

El Govern hauria estat fent gestions, essencialment davant l’ambaixada francesa al Principat, per tal que, almenys, es poguessin salvar els residents més propers a Andorra d’haver de presentar un test negatiu de Covid. El punt específic sobre Andorra contemplat a partir de mig matí posa en dubte la interpretació inicial que es feia en relació amb una figura que es va crear el 2004 per definir l’espai rural. Entre les excepcions que s’inclouen en el decret segons el portal diplomàtic oficial hi ha “les résidents des bassins de vie frontaliers dans un rayon de 30 km autour de leur domicile”.

Fent una interpretació ampla, i donant per fet del Pas de la Casa a la frontera del riu Runer hi pot haver més o menys una trentena de quilòmetres, es podria concloure que s’autoritza els residents en una zona propera a frontera a moure’s a trenta quilòmetres a la rodona. Cal ser cautelós davant l’absència, encara a aquestes hores del matí, quan el decret ja hauria de ser vigent, d’una explicació oficial, formal i concloent. El Govern d’Andorra es voldria agafar a aquest punt per mirar que es deixi clara una assimilació entre el Principat i Arieja. Ara, però, la situació ha quedat clara: no hi ha assimilació.

En tot cas, excepte casos molt concrets, es prohibeix als francesos sortir de l’espai europeu, on s’inclouen no només els països de la UE sinó també Andorra, Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega, San Marino, la Santa Seu i Suïssa. A partir d’aquí es fixen els requisits per als viatges que provenen i van a un país de la zona europea. I especifica que “a partir d’ara, qualsevol viatger independentment del seu mode de transport (aeri, marítim o terrestre) d’onze anys o més que vulgui arribar a França des d’un país de la zona europea té l’obligació de presentar el resultat d’un examen de cribratge biològic virològic (RT-PCR) que conclogui que no hi ha contaminació per COVID-19 realitzada 72 hores abans de la sortida”.

A aquesta generalitat s’hi afegeixen algunes excepcions. “S’han eximit d'aquesta obligació els transportistes per carretera, els treballadors fronterers i els residents ‘des bassins de vie frontaliers’ en un radi de 30 km de casa seva”. A més a més, “a l’arribada a França, es recomana que us autoaïlleu durant set dies i, a continuació, feu una segona prova de cribratge virològic (RT-PCR) al final d’aquest període”.

Comentaris (8)

Trending