Preocupació en empreses de restauració i afins perquè no hi ha manera de cobrar ajuts al lloguer

Empresaris que teòricament tenen aprovats tàcitament les aportacions de Govern lamenten que l’única resposta de l’administració és que l’abonament es farà tot junt quan acabin les restriccions

Cadires plegades en la terrassa d'un bar.
Cadires plegades en la terrassa d'un bar. Toni Solanelles

El sector de la restauració i afins -com ara els locals d’oci infantil, per exemple- veuen amb preocupació i malestar la impossibilitat, almenys ara per ara, de cobrar els ajuts al lloguer que el Govern ja va decretar fa setmanes. Algunes de les empreses dels esmentats sectors han intentat contactar amb l’administració per saber com estan les esmentades aportacions governamentals, i a través dels telèfons de contacte genèrics l’única informació que reben és que els abonaments es rebran en un sol cop una vegada s’aixequin les restriccions.

“Però nosaltres hem de pagar cada mes els lloguers i quan s’acumulen tres mensualitats impagades molts propietaris activen el desnonament”, recorden alguns dels afectats, que reclamen al Govern que faci efectius els ajuts que pregona de manera que tinguin un efecte real en el teixit econòmic del país. “Qualsevol informació és de paraula, no hi ha res d’escrit”, alerten les fonts, que expliquen que d’aquesta manera encara és més complicat poder justificar res. Es refereixen en concret als ajuts, que van del 25 al 75% del cost dels lloguers, que el Govern va anunciar per als empresaris d’aquells negocis que per decret tenen restringida, poc o molt, la seva activitat.

“Els ajuts els necessitem amb urgència i tenir un full de ruta de com poden anar les coses en funció de la situació sanitària, també”, remarquen responsables de negocis que porten ja moltes setmanes aturats

Els empresaris estan patint de manera aïllada -cadascú se sap la seva situació concreta- però l’absència de fluïdesa en els contactes també el nota la Unió de Bars. Alguns dels seus integrants recorden que després d’uns primers contactes que feien pensar que les qüestions anaven per bon camí, tot plegat ha semblat interromput. Des de l’àmbit econòmic no hi ha cap resposta. Els contactes sí que es mantenen en l’àmbit sanitari, però per a menudalles que tot sovint tenen un efecte més contrari a allò positiu que no pas contribueixen de manera correcta.

En aquest sentit, els professionals de la restauració -però també tècnics de l’administració- reclamen que es formalitzi un pla de desescalada o com se li vulgui dir que contempli les diferents fases que es puguin donar per tal de tenir una visió una mica més general d’allò amb què es poden trobar. Hi ha situacions incongruents com el fet, per exemple, que durant la primera onada de la pandèmia es ‘fomentés’ la utilització de mampares com a protectors espaiadors que impedien la transmissió del virus i ara, per decret, s’estableixi que les mampares de separació no estalvia que s’hagi de guardar una distància d’entre un metre i mig i dos metres entre taules.

“Els ajuts els necessitem amb urgència i tenir un full de ruta de com poden anar les coses en funció de la situació sanitària, també”, remarquen les fonts, que expliquen, amb un cert lament, que l’administració, tot sovint, acaba adoptant decisions que afecten el sector i que no s’han parlat mai en cap reunió amb els representants del col·lectiu i, en canvi, peticions que sí que es fan no són ateses. Ara, recentment, sí que s’hauria tingut en compte la unificació del full de registre, una de les reclamacions que es feien. Els empresaris també demanen, en l’àmbit administratiu-econòmic, l’establiment d’una finestreta única perquè “no haguem de repetir gestions cinquanta vegades”.

Comentaris (4)

Trending