Hotels i apartaments temen haver d’assumir la taxa turística de les reserves ja tancades per l’estiu

Les patronals del sector no tenen clar que tots els clients i operadors acceptin abonar un impost que, quan van tancar el contracte, no estava vigent i alerten del greuge que els pot suposar

El rètol d'un establiment hoteler.
El rètol d'un establiment hoteler.

Ara sí. El compte enrere per a la taxa turística ha començat. L’1 de juliol entrarà en vigor. I el sector ja es prepara per aplicar-la. I ho fa, però, amb preocupació. Alguns establiments avisen que els pot comportar o bé l’anul·lació de reserves fetes amb el preu previ a la nova figura impositiva o, per evitar-ho, assumir ells el pagament. Del tràmit parlamentari sí que valoren positivament el fet que s’hagi incrementat l’edat dels turistes que han d’abonar-la fins als 16 anys. En canvi, els hotels consideren que el fet que no es demani a partir del vuitè dia no els beneficia gaire.

Els empresaris ja tenien assumit que tocaria implementar un impost, per altra banda, habitual a moltes destinacions europees. Recorden, però, que havien alertat que aplicar-la ja a l’estiu podia suposar un problema. I ara se’l veuen a venir. “Hem informat clients i operadors, però al final, pagar haurem de pagar igual perquè això és com l’IGI”, ha explicat el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol. I, ara, “haurem de veure si tots els que ja tenien contractes fets o reserves i que no estaven avisats ens donen un cop de mà i ho assumeixen o ho hem de fer nosaltres”.

Turistes a la zona comercial d'Andorra la Vella.

Relacionat

Taxa turística des de l’1 de juliol, a partir dels setze anys i només durant els primers set dies

El mateix temor es té al sector dels apartaments. Des de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), el seu president, Àlex Ruiz, també està a l’expectativa de “saber què passa amb les reserves que tenim confirmades”. No amaga que hi ha por al fet que “alguna se’n vagi en orris perquè no accepten l’increment de preu”. I l’alternativa, “afrontar nosaltres la taxa per no perdre-les”, tampoc seria la millor solució. “Cadascú decidirà”, ha apuntat.

Sobre els canvis introduïts a la llei durant el seu tràmit parlamentari, Ruiz ha valorat positivament el fet que s’hagi fet pagar només a partir dels setze anys i únicament durant la primera setmana. “A l’estiu, per a la gent que ve a passar les vacances ens pot ajudar”, ha apuntat. En canvi, des dels hotels es considera que aquesta darrera modificació “és més de cara a la galeria; les estades als nostres establiments no solen ser de més de set dies”. El canvi en l’edat, entén, sí que els afavorirà sobretot de cara a ser competitius amb grups d’escolars.

El ministre de Turisme, Jordi Torres, ha intervingut telemàticament, ja que pateix Covid.

Relacionat

El PS es desmarca d’una taxa turística que veu mancada d’un “component ecològic”

Cal recordar que la taxa suposarà que cada client a partir dels 16 anys pagui entre un i tres euros per nit segons el tipus d’allotjament. Serà fins a un màxim de set dies i es començarà a aplicar l’1 de juliol. Seran les empreses turístiques qui facturin als seus usuaris i posteriorment transferiran el que es recapti a Govern. Ruiz considera que “el preu no és car ni barat; és correcte”, ja que “s’ha fet una mitjana de les d’Europa”.

També recorda que “ens han venut que aquests diners ajudaran a potenciar el sector”. També que “gran part aniran al multifuncional i, la resta, a activitats per atreure més clients”. En aquest sentit, apunta que “esperem que sigui així”.

Comentaris (6)

Trending