El PS es desmarca d’una taxa turística que veu mancada d’un “component ecològic”

La llei que crea la nova figura, que entrarà en vigor l’1 de juliol, rep el suport de la resta de grups de la cambra, tot i les crítiques de Terceravia que hi veu voluntat recaptatòria, ja que “a la caixa no n’hi ha ni cinc”

El ministre de Turisme, Jordi Torres, ha intervingut telemàticament, ja que pateix Covid.
El ministre de Turisme, Jordi Torres, ha intervingut telemàticament, ja que pateix Covid. DEMÒCRATES

La taxa turística ja és una realitat. La llei que regula la nova figura, que es començarà a aplicar l’1 de juliol ha estat validada pel Consell General. Han votat a favor els grups de la majoria i una Terceravia, malgrat mostrar-se crítica, especialment pel fet de veure-hi una voluntat recaptatòria per part d’un Estat “sense ni cinc a caixa”, en paraules de Joan Carles Camp. Des del PS s’ha lamentat que no s’hagi volgut destinar part dels ingressos al fons verds i s’ha optat per l’abstenció, ja que s’entén que manca un “component ecològic”.

Així ho ha explicat el parlamentari socialdemòcrata Roger Padreny, que ha recordat que una de les esmenes clau que havien presentat era la que dividia part de la recaptació de la taxa. Es volia que un percentatge es dirigís cap al fons verd, que “s’ha d’anar nodrint de recursos avui dia”. El conseller general ha apuntat que, un cop refusada aquesta proposta, a la llei li manca “un equilibri” entre l’impuls del turisme i garantir la seva sostenibilitat.

“No ens satisfà el resultat”, ha afirmat. En aquest sentit, ha remarcat que “la clau era aquest component ecològic que finalment no hi és”. Per això, la formació ha optat per abstenir-se en la votació, destacant que “som oposició responsable”.

Turistes a la zona comercial d'Andorra la Vella.

Relacionat

Taxa turística des de l’1 de juliol, a partir dels setze anys i només durant els primers set dies

La resta de grups, inclosa la consellera no adscrita Carine Montaner, han donat suport al text. Des de la majoria, la demòcrata Maria Martisella ha defensat que la regulació de la taxa sí que té en compte l’aspecte sostenible del turisme. “Aquest component ecològic ja hi és”, ha afirmat. Sobre el text, ha argumentat que “és una llei molt necessària” perquè “impulsa un impost que serà sufragat pels turistes sense tenir impacte en la ciutadania”. A banda, “permetrà millorar els recursos per al sector”.

En una línia similar s’ha expressat el ministre de Turisme, Jordi Torres Falcó, intervenint des de casa, ja que s’ha infectat amb el coronavirus. Ha recordat que es tracta d’una figura que ja existeix “a la gran majoria de destinacions europees” i, a més, l’andorrana “tindrà una base situada a la franja mitjana” dels imports a pagar. “La creació del fons turístic és primordial per millorar la competitivitat com a destinació i per un desenvolupament sostenible”, ha assegurat.

Des de Terceravia, s’ha votat de forma favorable a la llei. Tot i això, Joan Carles Camp no ha evitat posar sobre la taula alguns punts amb què discrepen. En aquest cas, ha remarcat que “la realitat és que a la caixa de l’Estat no n’hi ha ni cinc” i, per tant, la voluntat és purament recaptatòria. També ha defensat que “les infraestructures públiques” [en clara referència al recinte multifuncional] “no es poden construir en terrenys de lloguer”.

Comentaris (2)

Trending