Taxa turística des de l’1 de juliol, a partir dels setze anys i només durant els primers set dies

Els grups descarten l’opció d’ajornar l’entrada en vigor perquè s’entén que el sistema de cobrament estarà enllestit, al mateix temps que indiquen que els fons també es podran destinar a formació per al sector

Turistes a la zona comercial d'Andorra la Vella.
Turistes a la zona comercial d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

La comissió legislativa d’Economia del Consell General ha deixat preparada per a la seva votació al ple la llei que regularà la taxa turística. Aquesta, tal com s’havia anunciat, entrarà en vigor l’1 de juliol, malgrat les peticions del sector d’endarrerir-la fins al desembre. Finalment, s’ha acabat retirant la possibilitat de retardar-la quinze dies, opció que no es considera necessària perquè el sistema de cobrament estarà enllestit a temps. Restaran exempts els menors de 16 anys, dos més que el text original, i les estades de més d’una setmana.

El projecte de llei ja està enllestit, després del seu tràmit parlamentari. Falta ja només la seva validació al ple, que tindrà lloc el pròxim dijous. Per tant, amb prou marge de temps perquè els Coprínceps la sancionin abans de l’1 de juliol, data a partir de la qual serà vigent la nova taxa, que suposarà pagar entre un i tres euros per dia, segons el tipus d’establiment. Perquè, finalment, serà aquest el moment per començar a cobrar-la.

La regulació també permetrà que en casos de situacions regulades a la Llei d’estats d’alarma i emergència, el diners recaptats es puguin emprar per a altres destinacions que les inicialment previstes

El sector, cal recordar, havia demanat un ajornament fins al desembre, al·legant que molts preus ja estaven fixats per a l’estiu i, ara, o l’hauran de repercutir, amb el problema que pot suposar d’imatge, o l’hauran d’assumir les empreses. Els parlamentaris, finalment, han optat per no tocar, almenys en aquest punt, el text original del Govern. El PS havia proposat inicialment que, fins a l’1 de desembre, l’import de la taxa es reduís a la meitat, però la proposta no ha prosperat.

Des de Demòcrates també s’havia fet una esmena amb la possibilitat d’ajornar quinze dies, fins al 15 de juliol, l’entrada en vigor. Es volia tenir una xarxa de seguretat per si el sistema per fer el cobrament no estava prou avançat. Finalment, s’entén que hi serà a temps i, per tant, es va acabar retirant la proposta de modificació.

El que sí que ha prosperat són els canvis que fan referència a les exempcions. La taxa es pagarà a partir dels setze anys i no pas dels catorze. I només durant els set primers dies. A partir del vuitè, ja no es cobrarà amb l’objectiu de promoure les estades de llarga durada.

Una altra modificació que ha patit la llei és la que fa referència al destí dels diners que es recaptin amb la nova figura. Als punts ja inclosos al text original (promoció turística del país, impuls del turisme sostenible, inclusiu i de qualitat, millora dels recursos, creació de productes o d’infraestructures -amb el multifuncional a l’horitzó-), s’ha afegit l’impuls “d’accions per a la desestacionalització” i “activitats formatives” per al personal del sector. D’aquesta forma, han de servir “com a garantia per a l’excel·lència i la sostenibilitat dels serveis”. Aquestes es desenvoluparan via reglament.

A banda, també s’incorpora un ús d’urgència d’aquest fons. “En cas de pressupòsits definits a la Llei qualificada dels estats d’alarma i d’emergència, el Govern pot destinar, totalment o parcialment, el fons a altres finalitats d’interès general per mitigar l’impacte de l’activitat turística”, estableix el text definitiu.

Altres modificacions fan referència a l’auditoria que ha d’analitzar l’impacte de la taxa. Aquesta haurà de ser pública, a la web de Turisme i ser presentada pel ministre al Consell General. Per un altre costat, també s’estableix que la societat Andorra Turisme, a l’hora de contractar operacions de crèdit, queda sotmesa a la llei de la regla d’or.

Comentaris (3)

Trending