Govern oficialitza la pujada del salari mínim a 1.201,20 euros mensuals

El consell de ministres també aprova el reglament que incrementarà el retorn de part de l’impost de carburants a les empreses i autònoms, entre els quals taxis i constructores

El ministre Jover, durant la roda de premsa.
El ministre Jover, durant la roda de premsa. SFGA

El Govern ha aprovat l’increment del salari mínim fins a 1.201,20  euros, tal com va anunciar en la presentació de mesures per fer front a l’encariment del cost de la vida provocat per la guerra a Ucraïna i per altres factors. Serà ja el sou que es percebrà a final de maig i la decisió també afecta altres prestacions, com ara les de desocupació involuntària o les pensions de solidaritat. També s’ha impulsat la nova convocatòria d’ajuts a l’habitatge, amb uns criteris que han de permetre que més persones o famílies puguin optar-hi, el nou programa Renova o les ajudes a les empreses pel cost del carburant.

El portaveu el Govern, Eric Jover, ha recordat que aquestes són mesures que no depenen de cap llei sinó de la voluntat de l’executiu, ja que es poden impulsar via decret. També ha apuntat que es vol “agilitzar” la posada en marxa de les mesures, “sense perjudici de les matisacions que puguem introduir a posteriori” segons les propostes que facin arribar els agents econòmics i socials. Un cop es tinguin, “farem una valoració i ens pronunciarem fil per randa sobre les diferents propostes per veure si les podem implementar o no”.

Un primer decret és el que fixa el salari mínim. Aquest puja un 3,67% i arriba als 1.201,20 euros mensuals. De retruc, ha recordat Jover, també permetrà incrementar altres prestacions. En total, es calcula que aquesta mesura tindrà un cost per a l’Estat de 600.000 euros.

Un moment de la reunió.

Relacionat

El salari mínim salta a 1.200 euros i els sous fins a 27.130 bruts s’incrementaran per llei un 3,3%

Per altra banda, també es tira endavant la nova convocatòria d’ajuts a l’habitatge amb criteris més flexibles i el pla Renova, aquest darrer amb una dotació d’1,5 milions d’euros. El programa se suma al ja aprovat l’abril, però en aquest cas permetrà donar resposta a aquelles sol·licituds que es troben en llista d’espera. “Donem un nou impuls al foment de l’estalvi i l’eficiència per a la implantació d’energies renovables en l’edificació, i possibilitem l’estalvi de les famílies en un moment d’inflació econòmica”, ha ressaltat Jover.

I, a banda, s’ha aprovat també el reglament que incrementa la devolució de part de l’impost sobre els carburants per a vehicles professionals, siguin de gran tonatge o també d’obres o taxis. Es fixa un increment de set cèntims mínim, tot i que en funció del grau de contaminació el retorn podrà ser encara més elevat. Per tant, seran diners que s’estalviaran les empreses o els autònoms.

En total, Jover ha apuntat que se’n podran beneficiar un total de 1.400 vehicles. A banda, malgrat que els nous reglaments que implementen la mesura s’hagin aprovat ara, la petició de devolució es podrà fer pel carburant comprat des de l’1 de gener. En aquest sentit, i amb relació al que s’havia explicat ara fa uns dies, pels taxis s’ha incrementat el límit de litres anuals sobre els quals es pot reclamar el retorn de part de tributació fins a 3.000, com a la resta de categories.

Des del Govern es continua treballant en el projecte legislatiu que s’haurà d’enviar al Consell General per aquelles accions, com ara l’increment de la resta de salaris o els canvis en l’IGI que requereixen establir-se via llei. Aquest text també fixarà les modificacions pressupostàries que provocaran i, sobretot, com es preveuen finançar. Aquí sí que s’esperarà les propostes dels agents econòmics i socials, ja que “no podem fer una primera llei i després una segona”. En global, es calcula un impacte d’uns 8 milions d’euros.

Comentaris (9)

Trending