Gallardo assegura que la gestió de la primera onada de la pandèmia ha generat interès inversor

El ministre d’Economia reconeix que hi ha projectes empresarials que han frenat la seva implantació al país degut a les restriccions imposades per la crisi sanitària

Jordi Gallardo durant la presentació de l'Andorra Health Destination amb Joan Muro, Verònica Canals i Judit Hidalgo.
Jordi Gallardo durant la presentació de l'Andorra Health Destination amb Joan Muro, Verònica Canals i Judit Hidalgo. actua

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, ha assegurat que la pandèmia està generant un doble efecte a nivell empresarial. Projectes que havien iniciat un procés d’implantació al Principat han quedat frenats perquè per culpa de les restriccions imposades arreu per la crisi sanitària no han pogut completar els passos que havien de fer, alguns de presencials, però, en canvi, i arran de la gestió d’Andorra de la primera onada de Covid, hi ha empreses que s’han interessat o bé per traslladar part del seu negoci al país o desenvolupar-hi nous projectes.

Gallardo ha fet aquestes apreciacions durant la presentació, en el marc d’Actua empresa, de la creació del club de producte de turisme de Salut denominat Andorra Health Destination, que aglutina tretze empreses de diversos sector que tenen a veure, d’alguna manera o altra, amb el benestar. Des de Caldea a centres mèdics o de fisioteràpia passant per hotels. El titular de Presidència i Economia ha explicat que l’Andorra Health Destination “és un projecte públic-privat per promocionar d’una manera conjunta Andorra com una destinació de turisme de salut per a empreses del sector que estiguin preparades per rebre clients de fora del país i que puguin oferir una experiència de la màxima qualitat​”.

El titular ministerial afirma que “hem notat un augment” en l’interès d’instal·lar-se al Principat per part de firmes que “o bé volen portar a Andorra una part de la seva empresa o bé hi volen iniciar un nou projecte”, en àmbits com el mèdic o el de les noves tecnologies

La directora d’Actua, Judit Hidalgo, i el president del club d’empreses, Joan Muro, han explicat que feia més de dos anys que s’estava treballant en un projecte obert a nous socis sempre que compleixin uns requisits mínims de qualitat als quals, si no s’arriba, des d’Actua es donen les eines a les empreses per tal d’assolir-los i poder-se integrar, si escau, en el projecte que té el doble vessant d’atraure turisme però, també, que es tracta de posicionar el país per despertar l’interès de nova inversió estrangera. Hidalgo ha explicat que per al desenvolupament del projecte en els més de dos anys que s’hi ha treballat es deuen haver invertit uns 200.000 euros des de l’erari públic.

El ministre d’Economia ha explicat que els efectes de la pandèmia s’han deixat notar en la implantació empresarial atès que hi havia projectes que en el seu procés de tramitació calia que es desplacessin al Principat alguns dels seus responsables i arran de les restriccions no ho han pogut fer, aturant-se així les iniciatives. Gallardo ha apuntat el cas d’una inversió en matèria de medicina esportiva. En canvi, “hem notat un augment” en l’interès d’instal·lar-se al Principat per part de firmes que “o bé volen portar a Andorra una part de la seva empresa o bé hi volen iniciar un nou projecte”.

El titular d’Economia ha citat en general empreses relacionades amb la medicina o les noves tecnologies. Però també ha deixat clar que la tramitació de qualsevol inversió estrangera “requereix de temps”. “La sort del que representa ser un petit país és que només dos o tres projectes s’acabin implantant l’impacte econòmica és molt important”. També és cert que hi ha molta competència i altres territoris tenen molts mecanismes d’atracció. Però en aquest sentit, segons Gallardo, Andorra continuaria ben situat, sense que hagi volgut avançar res perquè “de vegades s’han anunciat coses” que no s’han acabat concretant.

Oferta saludable

Gallardo ha estat a la presentació de l’Andorra Health Destination amb Hidalgo, Muro i també la ministra de Turisme, Verònica Canals. Durant l’acte s’ha explicat que a l’hora de començar a treballar el projecte, des d’Actua Empresa es va analitzar l’oferta de salut a Andorra i les especialitats ja existents. Es va constatar que al país hi ha una important oferta tant en els àmbits mèdics com també en el de benestar i termal. Finalment es van identificat empreses especialitzades en medicina esportiva i regenerativa, oftalmologia, dermatologia, medicina estètica, odontologia... i també en teràpies termals, holístiques, rehabilitació i nutrició. Un altre dels objectius és millorar el seu potencial preparant-les perquè puguin alinear-se amb els darrers estàndards internacionals. Pel moment ja en formen part 13 empreses del país.

Per la seva banda, la ministra Verònica Canals, ha informat que abans de la pandèmia “el 34% dels nostres visitants, és a dir, 2,7 milions, arribaven al país atrets pels serveis de wellness. I de mitjana passaven 3 dies gaudint d’aquesta oferta”. Canals també ha assenyalat que el turisme de Salut va generar l’any 2019, 1.019 bilions de dòlars, segons les dades registrades i estimades pel Global Wellness Tourism Market Report, i s’estima un creixement d’un 7% anual fins el 2025, quan es preveu arribar a una xifra que superi els 1.400 bilions d'USD. “Volem aprofitar aquesta tendència i l’oferta diversa i de màxima qualitat que ofereixen les nostres empreses per atraure aquest tipus de turisme. Per aquest motiu hem donat suport a aquesta iniciativa d’Actua Empresa que estem segurs que donarà els seus fruits en quant les condicions de pandèmia permetin una major mobilitat a nivell europeu i mundial”, ha afegit la ministra.

Comentaris (6)

Trending