L’embolic sobre el tabac que poden passar els francesos per la duana continua

L’aprovació de la llei de finances que modifica el codi general d’impostos a França permet entrar els ciutadans a aquell país amb un sol cartró de cigarrets, però no acaba de quedar clar què passa amb el cas d’Andorra

Els comerciants de tabac estan a l'expectativa de què passa a França.
Els comerciants de tabac estan a l'expectativa de què passa a França. Toni Solanelles

¿Quant tabac poden passar els francesos per la duana sense tenir problemes? La resposta no és gens clara. L’embolic està servit. Més encara que les darreres setmanes i els comerciants andorrans estan negres amb tanta incertesa i espera que les normatives europees, els acords establerts amb la UE prevalguin i es permeti continuar passant per la frontera amb un cartró i mig -a la pràctica normalment dos- com fins ara. Però la situació està certament en l’aire, als núvols, als llimbs.

Aquest passat divendres es va acabar promulgant la modificada llei de finances que al seu torn canvia el codi general d’impostos a França. Tot i l’oposició del Senat a certs canvis, com el que es referia al tabac, l’Assemblea Nacional, la cambra baixa, va donar el vistiplau a la modificació inicialment projectada i que redueix les quantitats de tabac que es poden passar per la duana en arribar a França. Així, els 800 cigarrets que es permetien fins ara (quatre cartrons) passen a 200 cigarrets (un sol cartró); cent cigars en lloc de 400 o 250 grams de picadura en comptes d’un quilo. I el text legal deixa clar que la mesura “s’aplica a qualsevol persona que introdueixi a França tabac manufacturat, independentment del seu origen”.

El text de llei promulgat manté que “aquests llindars s’apliquen a qualsevol persona que introdueixi aquests productes a França, ja siguin procedents d’un altre Estat membre de la Unió Europea o d’un país tercer”

Per tant, hauria de semblar que també afecta a Andorra. I, de fet, de certs missatges que s’han llançat en alguns àmbits polítics sembla que es reduiria a un sol cartró el que els ciutadans francesos poden introduir a França també procedent d’Andorra. Però el que és clar és que a través dels acords trilaterals i, especialment, per via de l’Acord duaner amb la Unió Europea com a garant, des d’Andorra cap a França ja no es podien portar quatre cartrons com sí que es podia fer, per exemple, per la Jonquera. El tracte des de fa anys era un cartró i mig, que a la pràctica habitualment i sense complicacions eren dos cartrons.

Però el text promulgat divendres deixa clar que “aquests llindars s’apliquen a qualsevol persona que introdueixi aquests productes a França, ja siguin procedents d’un altre Estat membre de la Unió Europea o d’un país tercer”. Un nou cop, per tant, a l’establert ara per ara en favor, per dir-ho així, del comerç andorrà, del botiguer del Principat. El lloc web oficial del servei de duana francès ha actualitzat les quantitats importables d’altres països de la Unió Europea però conserva la limitació anterior (300 cigarrets) per a Andorra, malgrat l’aclariment de la llei “qualsevol que sigui el seu origen”.

El lloc governamental Servei Públic esmenta els “països europeus” i, per tant, adverteix als ciutadans: “Aneu aviat a Itàlia i voleu tornar a França amb algunes ampolles de ‘limoncello’? Heu comprat diversos cartrons de cigarrets a Andorra? Aneu amb compte, sobretot quan es tracta d'alcohol i cigarrets, la duana fixa les franquícies quan es viatja a Europa. Les quantitats de tabac han estat revisades a la baixa amb una modificació a la llei de finances modificativa publicada al Diari Oficial el 31 de juliol de 2020”. Per tant, la cita expressa d’Andorra fa pensar, novament, que la reducció afecta el Principat.

El president dels comerciants tabaquers admet els dubtes i recorda que “no hem d’oblidar que les nostres franquícies duaneres no són un pacte bilateral sinó un acord amb la UE”

El president de la Unió de Comerciants Andorrans de Tabac, Raül Calvo, admet que tot plegat és una incertesa i un maldecap. “Vaig veure la publicació de la modificació del ‘Code général des impôts’ incloent-hi la modificació que ens afecta. La veritat és que per a nosaltres, com a comerciants, tot són incerteses que se sumen dia a dia. La posició política del Senat francès no comparteix aquesta modificació; caldrà veure què passa al respecte. A més, els tractats internacionals prevalen i nosaltres tenim el nostre conveni amb la UE. No hem d’oblidar que les nostres franquícies duaneres no són un pacte bilateral sinó un acord amb la UE”.

Calvo explica que “estem pendents de tenir una comunicació amb Govern però confiem plenament amb la seva gestió davant aquest assumpte en la defensa dels interessos de la nostra economia. Com a comerciants desenvolupem amb normalitat (de moment) la nostra activitat i no volem immiscir-nos en l’acció institucional”. I quan se li demana al portaveu dels botiguers de tabac que poc sembla està clar què coi passa o passarà, Calvo encara hi afegeix: “Sembla ser que no està gens clar perquè de moment tampoc ha hagut cap efecte a nivell de duana. Caldrà veure en els propers dies com evoluciona tot plegat, si es reben instruccions concretes de control o què. La veritat és que l’aplicació d’una mesura com aquesta en ple mes d’agost seria desastrosa per a nosaltres. Si hi ha un mercat que encara s’aguanta una mica és el del Pas de la Casa i la visita sempre benvinguda de turistes francesos.”

El ministeri  de Finances de França.

Relacionat

Els comerciants de tabac respiren amb la confirmació que no es redueix la franquícia amb França

Comentaris (4)

Trending