Els comerciants de tabac respiren amb la confirmació que no es redueix la franquícia amb França

La duana gal·la ha confirmat que el canvi aprovat la setmana passada a l’Assemblea Nacional no afecta Andorra, que mantindrà els límits marcats a l’acord duaner

El ministeri  de Finances de França.
El ministeri de Finances de França. Altaveu

Els comerciants de tabac respiren amb més tranquil·litat després de la confirmació, per part del servei de Duana de França que la reducció a una quarta part dels cartrons que es podia passar sense declarar per la frontera cap el territori gal no afectarà Andorra. Pel Principat, es manté la franquícia marcada a l’acord duaner: és a dir, 30 paquets. O un cartró i mig, com es prefereixi. Es considera que, d’aquesta forma, es manté “l’ordre normal”.

El redactat del text legislatiu és confús, ja que es refereix a la introducció a França de tabac sigui quina sigui la seva procedència, un país de la Unió Europea o un tercer. La pàgina web de la duana francesa es refereix a Estats europeus sense excloure Andorra. Durant el debat del text al Senat es va recordar que les quantitats de tabac que es poden treure del Principat estan regulades per l'acord duaner del 1990, del qual ara es compleixen els trenta anys de la seva signatura. El Senat no va aprovar el text que va tornar a l'Assemblea Nacional que va donar el seu vistiplau.

Ho va fer, però, amb importants dubtes sobre la qüestió. Seguia sense quedar clar si la mesura afectava o no a Andorra. Evidentment, la situació havia generat incertesa i preocupació en un sector comercial ja tocat per les conseqüències de la crisi del coronavirus. Aquest dilluns, però, la comunicació de les autoritats gal·les ha esvaït els dubtes.

Els comerciants de tabac estan a l'expectativa de què passa a França.

Relacionat

L’embolic sobre el tabac que poden passar els francesos per la duana continua

A l’espera de les explicacions del ministeri de Finances francès, el Principat no està afectat per la limitació d'un cartró. La comunicació del servei de duanes, en resposta a la demanda d’Altaveu, diu clarament que “les disposicions relatives al tabac es mantenen inalterades per Andorra”.

L’anunci ha aixecat un important alleugeriment entre els comerciants de tabac. El president de l’entitat que els aplega, Raúl Calvo, ha posat en relleu que “sembla que tot segueix el seu ordre normal”. També ha indicat que, ara, “ens cal seguir treballant per donar el millor contingut comercial a aquest estiu atípic”.

El fet que la mesura aprovada per l’Assemblea francesa no sigui d’aplicació per Andorra posa fi a la incertesa que fa dies que planava sobre el sector. De fet, cal tenir present que la reducció a un quart no només feia referència als cartrons, sinó també a altres productes vinculats, com els cigars o la picadura. A banda, el canvi s’ampliava a altres materials amb fiscalitat especial, com ara les begudes alcohòliques.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending