Espot deixa clar que Andorra “no serà una dictadura lingüística”

El cap de Govern confirma que, tal com va avançar Altaveu, la mesura d’exigir un coneixement mínim per renovar la residència no afectarà els ‘yotubers’ però sí els treballadors per garantir una atenció al públic en la llengua oficial del país

Xavier Espot atenent els mitjans ara fa unes setmanes.
Xavier Espot atenent els mitjans ara fa unes setmanes. Albert Sanjuan

El cap de Govern, Xavier Espot, ha confirmat que l’obligació de tenir un mínim coneixement de català s’aplicarà únicament a aquelles persones que hagin d’estar de cara al públic. Per tant, ha admès que l’exigència no afectarà residents passius, com ara ‘youtubers’. També ha defensat que la mesura no suposa convertir Andorra en cap “dictadura” sinó que l’objectiu és garantir els drets lingüístics de residents i visitants: “han de poder ser atesos en la nostra llengua oficial”.

Així ho ha explicat Espot durant una entrevista al programa ‘El matí de Catalunya Ràdio’. El seu conductor, Ricard Ustrell, li ha tret el tema tot recordant el tall d’un ‘youtuber’, Agustin51, on havia reaccionat a l’anunci demanant-se si el Principat “és una dictadura”. A partir d’aquí, Espot ha recordat que la llei ha de ser aprovada demà pel consell de ministres per, posteriorment, ser enviada a tràmit parlamentari. I ha justificat que els canvis que es proposaran són necessaris.

Centre de català d'Escaldes-Engordany.

Relacionat

L’obligació d’acreditar el català no s’exigirà a ‘youtubers’ o esportistes d’elit

“Cert que no tenim un decrement de l’ús social del català, però encara no és suficient sinó que ho hem de fomentar més i, sobretot, que en l’atenció al públic els andorrans, els residents i els visitants tinguin la possibilitat de ser atesos mínimament en la nostra llengua”, ha comentat Espot que, ha negat que això suposi convertir el país “en cap dictadura lingüística”, ja que “cadascú podrà parlar l’idioma que vulgui”, tot recordant que “sempre hem estat oberts a la immigració i molts de nosaltres en parlem fins a quatre”. De fet, sobre les paraules d’Agustin51 ha deixat clar que “només amb el to, amb la forma i amb el fons ja es desacrediten per si mateixes”.

Ja sobre la mesura en concret, ha confirmat el que ja va avançar Altaveu. L’obligatorietat no serà universal. Afectarà aquells que hagin de renovar una autorització de residència i treball per ser assalariats a Andorra. “Aquelles persones que estan de cara al públic”, ha indicat. Per tant, la resta de permisos d’immigració en quedaran exempts -almenys per ara, faltarà per veure quins canvis s’introdueixen al parlament-. “No es farà extensiu a tothom. Qui no hagi de treballar no caldrà, com ara els ‘youtubers’. En definitiva, es tracta de fomentar l’ús social i respectar i garantir els drets de ser atesos en l’únic idioma oficial”, ha avançat el cap de Govern.

Espot també ha confirmat que veurien “amb bons ulls” que el català fos considerat idioma oficial per la Unió Europea. Ara bé, no serà pas per iniciativa d’Andorra. “No som Estat membre i no hi aspirem; només estem negociant un acord d’associació i això no ens dona dret a reivindicar això”, ha apuntat. En canvi, sí que ha reconegut que “per a nosaltres, des d’un punt de vista emocional però també pràctic, que el català acabi sent un idioma oficial, des de la pertinença al mercat interior i d’haver d’assumir tot el cabal comunitari, ens facilitaria molt les coses perquè no hauríem de traduir-lo”.  

Xavier Espot durant l'entrevista a Ràdio Nacional d'Andorra aquest dilluns.

Relacionat

Espot reivindica la seva condició lamentant que l’homosexualitat encara sigui vista com una anomalia

L’entrevista, de tot just deu minuts, ha començat, però, parlant de la repercussió que ha tingut el fet que, a Ràdio Nacional d’Andorra, Espot digués obertament que és homosexual. Ha admès que “m’ha sorprès una mica tot el que s’ha generat tant a dins com a fora; no em pensava que agafaria aquesta amplitud”. I això, al seu entendre, “és demostratiu que potser no hem acabat de normalitzar la diversitat sexual”. Malgrat això, ha afirmat que no es penedeix: “Si el fet que jo ho hagi expressat de forma oberta i transparent pot ajudar a normalitzar aquesta diversitat i a nois i noies joves que es poden emmirallar en mi i pensar que tot i tenir una orientació sexual diferent poden arribar a la més altra magistratura, ja em dono per satisfet”.

Comentaris (30)

Trending