Espot reivindica la seva condició lamentant que l’homosexualitat encara sigui vista com una anomalia

El cap de govern espera que declarant públicament que és gai pugui ajudar joves que es troben en una situació complicada per la seva orientació sexual

Xavier Espot durant l'entrevista a Ràdio Nacional d'Andorra aquest dilluns.
Xavier Espot durant l'entrevista a Ràdio Nacional d'Andorra aquest dilluns. RTVA

El cap de Govern, Xavier Espot ha reinvindicat la seva condició de gai reconeixent que hi ha sectors que veuen l'homosexualitat com una anomalia."No m'he amagat mai", ha dit tot desitjant que la seva declaració pública pugui ajudar joves que es troben en una situació complicada per la seva orientació sexual . Espot ha estat entrevistat aquest dilluns al programa 'Avui serà un bon dia' que presenta Gabriel Fernàndez a Ràdio Nacional d'Andorra on ha repassat l'actualitat i criticat els comuns que encara no han fet els estudis de càrrega.

Ha definit la política com "un servei temporal" i ha fet esment a la inversió estrangera tot assegurant que "cal trobar un punt d'equilibri. Després la pandèmia hi ha hagut una acceleració on les conseqüències negatives poden acabar sent superiors als beneficis, però això no vol dir aturar-la perquè els ingressos que aconseguim serveixen per efectuar obres i beneficis per a la societat". Ha defensat la necessitat de l'Acord d'associació amb la Unió Europea (UE) posant com exemple Irlanda, on s'han instal·lat moltes empreses ja que el país pertany a aquest gran mercat europeu. "Vindran empreses en els sectors que nosaltres escollim. Hem d'anar cap a un país amb una economia més diversificada. La solució per acabar de ser competitius passa per Europa".

En un altre moment de l'entrevista ha parlat del creixement del país i dels seus límits recordant que és una competència dels comuns i que la pilota és al seu llosat. "Tenien un any per fer els estudis de càrrega. Hi ha alguns comuns que han posat fil a l'agulla, altres no. Han d'assumir les seves responsabilitats, cal planificació". Espot ha afegit que no li agraden les torres d'Escaldes-Engordany "però el millor que es podia fer amb els instruments de l'època". El creixement del país també implica més població i més esperança de vida. Pel cap de Govern l'objectiu és augmentar l'atenció domiciliària, que es va començar a potenciar l'any 2014 amb el traspàs de les competències dels comuns al Govern, i comptar amb més places als centres assistencials.

El cap de Govern nega que Andorra sigui un país conservador i diu que serà difícil avortar i mantenir el coprincipat

Ha negat que Andorra sigui un país conservador "perquè sempre ha estat molt obert a la immigració i un país d'emprenedors, de dones i homes que s'han fet a si mateixos. Som persones obertes". En aquest sentit ha recordat l'aprovació de les lleis d'igualtat i d'igualtat de gènere, el matrimoni homosexual. El cap de Govern no ha tingut cap inconvenient en definir-se com a gai i no s'ha sentit mai discriminat. "Segur que hi ha gent que ho ha patit però encara no hem arribar a la plena igualtat. S'han de promoure polítíques públiques que fomentin aquesta plena igualtat. Hi ha sectors que veuen l'homosexualitat com una anomalia". 

Per altra banda, ha reconegut que serà molt difícil avortar a Andorra i mantenir el coprincipat "que ens aporta molts avantatges. Crec que podem trobar una solució".  Espot s'ha referit també al terratrèmol que ha afectat el  Marroc i ha reiterat que el país tindrà tot el suport i ajuda per part del Principat.

Govern serà més estricte en el reconeixement de noves universitats

En l'apartat de preguntes dels oients ha avançat que seran més estrictes en el reconeixement de les noves universitats i ha subratllat, també en matèria d'eduació, que s'ha efectuat un esforç per disminuir el nombre d'eventuals. Sobre la doble nacionalitat ha opinat que és un debat delicat. "Amb l'Acord d'associació podrem treballar i residir a qualsevol país de la Unió Europea. La doble nacionalitat suposaria buidar de contingut la nacionalitat andorrana", ha indicat per afegir que la Constitució la prohibeix.

Comentaris (39)

Trending