Clam dels metges contra la CASS per les acusacions sobre els avortaments

El col·legi professional que aglutina els facultatius assegura que si la seguretat social finança interrupcions voluntàries d’embaràs és el seu problema

El degà dels metges, Josep Anton Touceda, i el president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, en signar el darrer conveni.
El degà dels metges, Josep Anton Touceda, i el president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, en signar el darrer conveni.
Els metges treuen foc pels queixals amb la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). L'argument dels portaveus oficials de la parapública que ella abona les prestacions que els facultatius indiquen, acusant així als metges de fer passar en tot cas avortaments per altres patologies, està removent, més encara, el panorama sanitari del Principat. El Col·legi de Metges ha sortit públicament a la palestra per “rebutjar tota responsabilitat en relació al presumpte pagament dels actes d’interrupció d’embaràs per part de la CASS”.

La junta de l’ens que aglutina els professionals mèdics del país ha emès un comunicat amb el qual evidencia el profund malestar amb les insinuacions de la CASS. I tot després que la magistrada del Tribunal de Corts Canòlic Mingorance expliqués davant un organisme de l’ONU, a Ginebra, que la seguretat social del país finança les interrupcions voluntàries d’embarassos malgrat que el Codi penal ho prohibeix.

El Col·legi de Metges assegura que “des de la nostra entitat no tenim coneixement que cap dels nostres col·legiats practiqui o hagi practicat cap interrupció de l’embaràs al nostre país, estigui aquesta indicada mèdicament o no”. En el comunicat s’hi explica també que “la interrupció de l’embaràs de forma electiva no respon a cap indicació mèdica fefaent, restant la indicació mèdica per a casos concrets on existeixi una justificació de salut de forma clara per a la dona embarassada”.

Les manifestacions de la magistrada Mingorance davant un organisme de l'ONU i la seva repercussió posterior encara cuegen amb força i polèmica

En aquest sentit, els facultatius deixen clar que “aquesta indicació mèdica no suposa cap acte que vulneri el nostre Codi penal així com tampoc ho vulnera la indicació als nostres pacients de que aquest tractament no es pot realitzar al nostre país”. I a partir d’aquí passen la pilota amb tota contundència a la CASS, a qui responsabilitzen, eventualment, de no fer la feina de control. 

La responsabilitat del pagament de la interrupció de l’embaràs per part del nostre sistema públic de salut a través de la CASS, si és que existeix, és exclusivament pròpia d’aquesta entitat i sempre al marge de la indicació mèdica, existeixi o no aquesta”, manté el Col·legi de Metges que hi afegeix que “la CASS té els seus propis mecanismes de control i inspecció amb potestat de vetar el pagament d’un acte prestatari si aquest no està indicat segons el seu criteri mèdic, jurídic o d’altres”

Sobre això, el col·lectiu de facultatius recorda en el comunicat, al qual s’han cenyit els professionals mèdics consultats, que “existeixen mecanismes de comunicació i valoració conjunta entre les nostres entitats, regulats normativament i que es poden activar en cas de dubte davant de l’acte interessat. La inspecció i control del pagament dels actes prestats és d’obligat compliment i inherent al procés de funcionament del nostre sistema de salut pública”. El malestar entre els metges és molt evident. Hi ha hagut diversos moviments durant tota la jornada. Les manifestacions de Mingorance davant el comitè de l’ONU per a l’eradicació de qualsevol discriminació vers la dona encara cuegen. I de quina manera.

Canòlic Mingorance durant una compareixença seva a l'ONU, a Ginebra.

Relacionat

Terratrèmol Mingorance
Espot, Marsol, Martínez Benazet i Torres durant l'acte inaugural del CAP de Santa Coloma aquest dijous.

Relacionat

Espot diu que s'han malinterpretat les paraules de Mingorance sobre l'avortament
Canolic Mingorance, durant la compareixença.

Relacionat

La Justícia admet davant l'ONU que la CASS reemborsa avortaments a l'estranger
Tres de les integrants a la delegació andorrana, inclosa Maria Martisella.

Relacionat

El Govern veu ja “un avenç” que es pugui debatre sobre l’avortament
La màxima responsabel d'Stop Violències, Vanessa Cortés

Relacionat

Stop Violències diu davant l’ONU que al país es pugen prostitutes en taxi
Vanessa Mendoza intervenint en el torn de les ONG's en la 74a sessió del Cedaw, a l'ONU.

Relacionat

El Govern insisteix davant l’ONU que despenalitzar l’avortament “implicaria la ruptura de les institucions”

Comentaris (5)

Trending