El Govern insisteix davant l’ONU que despenalitzar l’avortament “implicaria la ruptura de les institucions”

Stop Violències denúncia en primera persona davant el Comitè per a l’eliminació de la discriminació contra la dona la hipocresia andorrana en no permetre al país la interrupció de l'embaràs però voler acompanyar a fer-ho fora

Vanessa Mendoza intervenint en el torn de les ONG's en la 74a sessió del Cedaw, a l'ONU.
Vanessa Mendoza intervenint en el torn de les ONG's en la 74a sessió del Cedaw, a l'ONU.
“El Govern d’Andorra és conscient que la despenalització de l’avortament és una qüestió que preocupa la societat civil per la reforma de la Constitució i posterior modificació del Codi penal implicaria la ruptura de les institucions de l’Estat que conformen la nostra identitat com a país”. Aquesta és el nucli essencial de la resposta de l’executiu a la demanda del Comitè per a l’eliminació de la discriminació contra la dona (Cedaw) de les Nacions Unides (ONU), que reclamava al Principat que facilités la interrupció de l’embaràs com a mínim en els tres supòsits bàsics. Més que mai el debat sobre la legalització de l'avortament retronarà a l'ONU, on aquest dilluns hi ha intervingut la promotora d'Stop Violències per denunciar com se senten d'"humillades i torturades" les dones al Principat.

La delegació andorrana defensa aquests dies el quart informe periòdic del país davant l’esmentat organisme internacional en el marc del 74è període de sessions i haurà d'afrontar espinoses preguntes, més encara després de l'exposició de Vanesa Mendoza Cortés. L’Estat va trametre l'informe el maig de l’any passat encara que amb posterioritat ha tingut possibilitat de presentar alguns annexes. L’informe ha de respondre els deures imposats pel Cedaw, que era força voluminosos. En l’informe, el Principat esmenta els múltiples canvis haguts a partir del Llibre Blanc de la Igualtat, modificacions en el Codi Penal o en la Llei del codi de relacions laborals, per posar alguns exemples.

En l’informe, per exemple, es deixa clar que no es fixen quotes de paritat per a les institucions ni es regulen mecanismes per empoderar empresarialment o econòmicament les dones i tampoc es preveu cap marc específic per protegir o promoure la integració de les residents. En les reunions també hi ha com a observadors, en la bancada de les ONG, una representació d’Stop Violències, amb Vanessa Mendoza Cortés i l’advocada del col·lectiu, Elisabet Zoppetti. Mendoza ha intervingut durant poc menys de set minuts amb un petit discurs que ha llegit i en què ha fet una mica d'històric sobre la situació de l'avortament i la situació de la dona, condicionada pel cap d'Estat mitrat.

Com sempre, la promotora del col·lectiu ha estat contundent però, és clar, mantenint les formes en aquest cas. Això sí, deixant clar la "hipocresia" de l'Estat, que ha explicat que no el ruboritza admetre que les dones andorranes hagin d'interrompre l'embaràs, si ho volen o els cal, a fora. "Ja avortem a l'estranger". En aquest marc, Mendoza ha menystingut o criticat el servei d'acompanyament que vol posar en marxa el Govern. Sinó estaven alertats ja, la resta de països contractants del conveni per a l'eradicació de qualsevol discriminació vers la dona estaran ara al cas de la situació d'Andorra i s'espera que preguntin.


Elisabet Zoppetti i Vanessa Mendoza posant en l'hemicicle del Cedaw. | STOP VIOLÈNCIES

De fet, ja en anteriors ocasions el Cedaw s'ha interessat perquè el Principat fes el que toqués perquè es permeti a les dones avortar en els tres supòsits bàsics. En la seva resposta en l'informe (en què es deixa dit, també, que Stop Violències va rebre el 2016 una subvenció de 7.500 euros per un programa de recuperació de violència de gènere a través d’una teràpia amb gossos), Andorra recorda que el dret a la vida en totes les seves fases està garantit constitucionalment. L’executiu recorda com va anar el procés constituent i alerta de la “ruptura” que al seu entendre suposaria qualsevol canvi. Recorda que “la posició del Copríncep episcopal no ha canviat des de l’inici de la nostra història constitucional i, per tant, el Govern d’Andorra no ha inicia cap mesura per implementar” la recomanació de despenalitzar l’avortament.

En un document annex a l’informe principal, l’executiu insisteix que el Govern “és conscient del debat que existeix en aquesta matèria per part de la societat civil i, per part d’associacions, entitats i plataformes de diversa índole, mostrant-se receptiu a estudiar vies de resposta a la situació, per sempre dins del marc constitucional vigent i sense que s’alteri el règim polític de Coprincipat parlamentari”.  

 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending