Entra en vigor el canvi legal que ha de permetre la continuïtat de temporers durant l’estiu

La modificació de la Llei d’Immigració, publicada ja al BOPA, elimina aquest any la necessitat que un treballador de la campanya d’hivern hagi d’esperar cinc mesos per demanar un nou permís de residència i feina

Persones fent cua a la porta d'Immigració.
Persones fent cua a la porta d'Immigració. POLICIA D'ANDORRA

La modificació legislativa que ha de permetre la continuïtat de cara a l’estiu de temporers que hagin treballat al país durant la temporada d’hivern entrarà aquest dijous en vigor. Per tant, es dona el tret de sortida perquè es pugui engegar la prova pilot que des del Govern es vol fer per facilitar la contractació de personal, especialment per part de les empreses del sector turístic. De fet, ja hi ha molts establiments que estan pactant amb empleats el seu retorn d’aquí a unes setmanes.

La mesura es va impulsar arran de les enormes dificultats que molts negocis van patir l’estiu passat per trobar personal. En alguns casos, la situació va provocar important dificultats en l’organització interna de les empreses. Les patronals del sector turístic temien no només que aquest problema es repetís enguany sinó que, a més, anés a pitjor, ja que a diferència del 2021, per exemple, molts hotels que van mantenir-se tancats, aquest cop, obririen. Per tant, les necessitats de treballadors augmentarien.

El servei d'Immigració és a l'edifici de l'Obac.

Relacionat

Els temporers d’hivern podran enllaçar amb la temporada d’estiu amb la ‘convalidació’ del maig

Per això, des de l’executiu es va apostar per fer una prova pilot amb una mena de quota temporal per a l’estiu. I es volia que a aquesta hi poguessin optar treballadors que ja haguessin estat al país durant l’hivern. Aquesta possibilitat, però, quedava vetada per una de les exigències de la Llei qualificada d’Immigració: el fet que qualsevol temporer no podia optar a un nou permís de treball fins cinc mesos després de la finalització del demanat a l’hivern.

I és això és que es va suprimir, “amb caràcter excepcional”, amb la modificació legislativa aprovada el passat 7 d’abril al Consell General. S’indicava que els titulars de les autoritzacions de treball i residència de la passada campanya hivernal “poden sol·licitar una nova temporal sense que sigui necessari que hagin transcorregut cinc mesos des de la data de venciment de l’anterior”. El text deixa clar que aquesta suspensió quedarà sense efecte a finals de la temporada d’hivern 2022-23.

Dos treballadors a la recepció d'un hotel.

Relacionat

Hotels i temporers comencen a moure’s per tancar contractacions d’estiu

Un cop publicada la Llei, aquesta entrarà en vigor dijous. Per tant, Govern ja podrà preparar les diferents disposicions reglamentàries, i especialment el decret de quotes d’estiu. De fet, les empreses ja fa dies que, conscients que tindrien aquesta possibilitat, han tancat acords verbals amb empleats de l’hivern per garantir la seva continuïtat durant l’estiu. També són diversos els temporers que, en lloc de marxar del país, s’estan movent per buscar feines a altres empreses.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending