La CEA considera necessari “un encaix diferent” pels autònoms en la futura reforma de pensions

El gerent de l’entitat, Iago Andreu, defensa que “no demanarem res insostenible ni cap privilegi” però alerta que, segons com es facin els canvis al sistema, es pot desafavorir l’aposta per aquesta figura i per crear negocis propis

El president i el director gerent de la CEA, Gerard Cadena i Iago Andreu en una roda de premsa.
El president i el director gerent de la CEA, Gerard Cadena i Iago Andreu en una roda de premsa. CEA

La Confederació Empresarial (CEA) considera necessari que en la futura reforma del sistema de pensions sigui capaç de tenir “un encaix diferent” pel col·lectiu d’autònoms. Aquesta és una de les propostes que la patronal està acabant d’embastar i que vol presentar a partir del dia 17 de la comissió del Consell General que estudia justament les mesures a implementar per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. El gerent de l’entitat, Iago Andreu, ha posat en relleu que cal tenir en compte la realitat dels treballadors per compte propi, amb un nombre cada cop més gran al país.

Des de l’entitat, ja es té avançat el document amb les mesures que es volen defensar en pocs dies, tot i que s’han d’acabar de concretar abans del 16 de maig, data límit per presentar-les. Andreu apunta que seguiran dues línies principals. La primera, “buscar una reforma que sigui integral, que abordi tot els fronts del problema i amb la que tothom -empreses, assalariats i Govern- faci esforços”. I, sobretot, que “es dissenyi un sistema sostenible en el llarg termini”. Paral·lelament, una segona fita és introduir mesures per abordar el desequilibri existent pels pròxims anys entre els compromisos adquirits per la CASS i el que hi ha al fons de reserva.

Herce ha intervingut de forma telemàtica per respondre els dubtes dels membres de la comissió.

Relacionat

Preocupació a la CEA per l’impacte de la proposta de la CASS per les pensions sobre els autònoms

La CEA ja admet que tocarà fer sacrificis, però es demana “què passa amb els autònoms, sobretot aquells que, al darrere, no tenen una gran empresa”. Andreu recorda que “sempre han hagut d’assumir els costos de ser empresari i assalariat”. I, per tant, més que no pas un treballador per compte aliè. I aquesta és una realitat que, alerta, caldria tenir present a l’hora d’aplicar les mesures.

“Se l’ha de trobar un encaix una mica diferent”, es defensa des de la patronal. En aquest sentit, el gerent de l’entitat argumenta que “no acabarem proposant res insostenible ni cap tractament de privilegi”. En tot cas, “tenir en compte aquesta realitat que cada cop és més present al país, sobretot arran de l’obertura econòmica”.

Des de la CEA es considera que es tracta d’una figura que cal afavorir. En canvi, si la reforma no preveu aquesta diferenciació es faria tot just el contrari. “Si volem que Andorra incentivi a la gent a crear el seu negoci, cal que també es faci des de la seguretat social”, adverteix.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending