Preocupació a la CEA per l’impacte de la proposta de la CASS per les pensions sobre els autònoms

Els representants de la patronal han posat en relleu que els treballadors per compte propi haurien d’assumir íntegrament la pujada de cotizacions i l’aportació als plans complementaris que la parapública veu com a mesures essencials per salvar el sistema

Herce ha intervingut de forma telemàtica per respondre els dubtes dels membres de la comissió.
Herce ha intervingut de forma telemàtica per respondre els dubtes dels membres de la comissió. T. S.

La comissió especial per a la reforma de les pensions ha continuat aquest dimarts el treball per mirar de consensuar una proposta. En aquest cas, s’ha continuat analitzant i, sobretot, aclarint els dubtes que generen les mesures posades per la CASS sobre la taula. I la sessió ha evidenciat que entre els empresaris hi ha una important inquietud per com puguin afectar els autònoms. En concret, pel fet que hauran d’assumir tota la pujada de cotitzacions però, també, l’aportació al pla complementari.

La reunió ha tornat a comptar amb la participació, per via telemàtica, de l’expert que ha elaborat la proposta de la parapública, el catedràtic espanyol José Antonio Herce. En aquest cas, li ha tocat respondre els dubtes plantejats pels representants de la Confederació Empresarial (CEA), que ha deixat clar una inquietud important: l’efecte que la reforma pot tenir sobre els autònoms. S’entén que per salvar el sistema de pensions tothom haurà de fer sacrificis, però es tem que aquest col·lectiu pugui sortir especialment perjudicat.

I això, principalment, per dues mesures. La primera, l’increment en quatre punts de la cotització a la branca general (del 12% al 16%). Si en el cas dels assalariats, aquest augment es repartirà amb l’empresa, pels treballadors per compte propi no serà així. Ho hauran d’assumir en la seva totalitat. Ras i curt: quatre punts més en quatre anys.

La segona mesura, és la creació de plans complementaris, on facin aportacions el mateix treballador, l’empresa i el Govern. En un principi, la idea és que es pagui un 1% per part de l’assalariat, un 1% pel patró i un 0,5% des de l’executiu. Més endavant, es doblaria: 2, 2 i 1.

Eric Jover, Albert Font i Carles Enseñat xerren abans de l'inici de la sessió.

Relacionat

Govern posa sobre la taula l’opció de tocar el fons de reserva per cobrir el dèficit de les pensions

I, novament, durant la reunió s’ha posat en relleu que, en el cas dels autònoms, la part empresarial també l’haurien d’assumir ell. Els representants de la CEA han avisat que això podria suposar un impacte important per al col·lectiu i han demanat si, en aquest cas, hi hauria la possibilitat d’una adaptació.

L’expert de la CASS ha estat, però, clar. Segons les fonts consultades ha deixat clar que aportar menys suposarà, també, a la llarga, tenir una pensió més baixa. I, per tant, s’ha mostrat contrari a aquesta opció. Així doncs, lluny d’esvair la preocupació de la CEA, aquesta es manté i, fins i tot, creix.

Altres aspectes que s’han demanat aclarir fan referència a la creació d’un nou sistema de cotització que abandoni la compra de punts per aquelles persones menors de 45 anys. Per als majors, l’actual fórmula es mantindria. El que s’ha volgut demanar és com es traduiria posteriorment aquests diners a l’hora de cobrar pensió. L’aspecte, s’ha admès, encara no es pot aclarir i es barallen diferents alternatives.

El treball en la comissió continuarà el dia 17. Un cop finalitzada les gairebé sis hores (repartides en dues sessions i valorades molt positivament pels responsables de la comissió) d’explicacions d’Herce, les diferents parts (patronal, sindicats i grups) disposaran fins al dia 16 per presentar les seves propostes. A partir de llavors, es presentaran en successives noves trobades al mateix temps que s’envien als experts perquè quantifiquin el seu impacte en el futur del sistema de pensions.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending