L’informe fa balanç de la situació dels drets humans al món des de diferents perspectives. Per un costat, en funció dels diferents àmbits, com ara llibertat d’expressió, d’associació, discriminació o per col·lectius. Posteriorment, també fa una petita anàlisi país per país. En tots dos casos, Andorra no surt del tot ben parada. Més aviat, al contrari.
Així, a l’hora de parlar dels drets de les dones i, més específicament, dels sexuals i reproductius, l’estudi assenyala que “l’accés a un avortament segur i legal segueix sent un greu problema” i apunta específicament al Principat, tot i que també a Malta, Polònia o San Marino. I és aquí on recorda que “es mantenien els càrrecs per difamació presentats contra una defensora que havia plantejat davant l’ONU els seus motius de preocupació sobre la prohibició total de l’avortament al país”.
Ja en l’informe centrat a Andorra, aquest tema també es remarca especialment. “L’accés a l’avortament seguia estant absolutament penalitzat”, lamenten. A la vegada es posa en relleu el procés judicial obert contra Vanesa Mendoza. “Al gener tres relators especials de l’ONU i del grup de treball sobre la discriminació contra les dones i les nenes van demanar a les autoritats andorranes que posessin fins a les aparents represàlies (...) per la seva interacció amb mecanismes de drets humans de l’ONU”, expliquen.
De fet, recorden que Mendoza va haver de comparèixer davant la batlle per respondre pels càrrecs presentats per la fiscalia el 2020 arran de la seva intervenció davant la CEDAW. “El juny, la fiscalia va retirar dos càrrecs per calúmnies que comportaven penes de presó, però va mantenir el delicte contra el prestigi de les institucions, penat amb una multa de fins a 30.000 euros”, relata l’informe, que la menta que “a finals d’any, tots els càrrecs seguien pendents”.
AI posa en relleu els riscos que provoca la no despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs. Es tracta, afirmen, d’una prohibició “discriminatòria i lesiva”. Això provoca que qui ha d’avortar hagi d’anar a Espanya o França “per obtenir l’assistència mèdica que necessiten”. I es denuncia que, al març, “Andorra va rebutjar totes les recomanacions de l’examen periòdic universal per despenalitzar”.
Més enllà dels àmbits vinculats a l’avortament, Amnistia també detecta restriccions incorrectes a la llibertat d’expressió. “Segueix sent delicte la difamació d’institucions i càrrecs públics, així com altres delictes relacionats”, remarquen, tot destacant que des de l’examen periòdic també es va demanar un canvi en aquest aspecte que no va ser acceptat per les autoritats del Principat.
Comentaris (18)