“Els draps bruts ja no es renten a casa, el món ens mira”

La presidenta d’Stop Violències demana a la Batllia que s’arxivi la causa que té oberta perquè en cas contrari els drets mai no podran avançar a Andorra i admet paral·lelismes amb el cas del ‘raper’ Pablo Hasel a Espanya

Vanessa Mendoza Cortés en sortir de la Seu de la Justícia després de la declaració.
Vanessa Mendoza Cortés en sortir de la Seu de la Justícia després de la declaració. Toni Solanelles

La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, ha declarat durant més d’una hora davant la batlle que instrueix la causa que té oberta a instàncies de la fiscalies per suposades injúries i difamacions a les institucions i els Coprínceps. L’activista social, que ha demanat com també ho ha fet les darreres hores Amnistia Internacional, que s’arxivi la causa perquè en cas contrari els drets mai no podran avançar a Andorra, ha afirmat que “els draps bruts ja no es renten a casa, el món ens mira”.

Una quinzena de persones, a títol individual segons que han deixat clar, han fet costat a Vanessa Mendoza Cortés a l’exterior de la Seu de la Justícia. L’han anat a rebre a la seva arribada a l’edifici judicial, poc abans de les 11 del matí, i l’han esperat, amb rètols i alguna pancarta, fins que ha sortit de la declaració. Ni l’activista ni les seves advocades s’han volgut referir explícitament al contingut de la compareixença judicial tot i reconèixer que “ha anat bé”. La presidenta d’Stop Violències ha deixat clar que revelar el contingut de la diligència judicial “em posa en situació de risc”, però ha assegurat que allò sobre el qual se li ha demanat en seu judicial “està en la línia del que el Govern ha denunciat”.

“No sento que m’estiguin jutjant a mi o que vagin en contra meu”, manté l’activista després de prestar declaració, sinó que a parer seu s’està volent posar a ratlla tota aquella part de la ciutadania que dissenteix amb les seves opinions o maneres de fer: “Volen callar-nos, no volen que la gent parli”

En essència, l’executiu va portar a la fiscalia la compareixença que Vanessa Mendoza Cortés va fer la tardor del 2019 davant el comitè de les Nacions Unides per a l’eliminació de la violència vers les dones (Cedaw) i també el contingut d’alguna entrevista en algun mitjà de comunicació estranger. El ministeri públic va considerar que hi havia indicis de delicte per les acusacions que considera que es formulava contra institucions del país i arran d’això la Batllia va obrir la causa que amb l’interrogatori de la presidenta de l’entitat feminista i pro-avortament ha viscut una de les diligències cabdals.

Vanessa Mendoza Cortés, que ha lamentat l’assetjament judicial que viu, també ha deixat clar que “no sento que m’estiguin jutjant a mi o que vagin en contra meu”, sinó que a parer seu s’està volent posar a ratlla tota aquella part de la ciutadania que dissenteix amb les seves opinions o maneres de fer. Per a la presidenta d’Stop Violències, que ha agraït l’escalf de les persones que li han anat a fer costat a la Seu de la Justícia, “això no va en contra de ningú sinó que anirà a favor del país”, alhora que ha lamentat que s’usi el Codi penal per atacar els ciutadans i no per defensar-los.

L’activista ha repassat tots els suports internacionals que té ella i Stop Violències en general, igual com les reivindicacions que fan, i ha defensat com no podria ser d’altra manera el dret de la societat civil a expressar el seu parer davant l’ONU a través dels canals que les Nacions Unides posen a l’abast d’aquesta ciutadania tal i com ella va fer compareixent al seu dia davant la Cedaw. En certa manera, ha considerat “aberrant” el sol fet que se l’hagi fet anar a declarar en seu judicial encausada per delictes que li podrien arribar a comportar l’empresonament i ha reconegut que “hi ha paral·lelisme” amb el cas del ‘raper’ Pablo Hasel a Espanya: “Volen callar-nos, no volen que la gent parli”.

Lectura del manifest de suport a Vanessa Mendoza Cortés.

 Vanessa Mendoza Cortés ha fet tota la seva exposició després d’haver comparegut davant la instructora de la causa envoltada de les persones que li han anat a fer costat. Mentre l’activista ha estat a l’interior de les dependències judicials els concentrats han recordat que la presidenta d’Stop Violències podria afrontar per aquests delictes penes de fins a quatre anys de presó i una multa de 30.000 euros. 

Abans que l’activista entrés a la seu judicial i també després s’ha llegit un manifest on s’assegurava que “ens criden a declarar a tots” perquè Cortés “representa tot el poble andorrà”. A la vegada, s’ha advertit que “la resta del món mira aquells llocs on es vulneren els drets humans”. Els concentrats han defensat que “la llibertat d’expressió ha de ser una realitat en aquest país”. També s’ha afirmat que “dir la veritat d’un país no és cap delicte i sense llibertat de les dones no hi ha drets humans”.

Comentaris (19)

Trending