La Seu veu una “bona recepció” a la Generalitat de la proposta per equiparar Andorra i l’Alt Urgell

L’alcalde, Jordi Fàbrega, explica que per telèfon i per carta s’ha fet arribar la proposta a les conselleries de Salut i Interior i afirma que “s’estan buscant solucions” tot i que, probablement, de cara a una segona fase de la desescalada

Jordi Fàbrega, durant una reunió mantinguda el 2019 amb el cap de Govern, Xavier Espot.
Jordi Fàbrega, durant una reunió mantinguda el 2019 amb el cap de Govern, Xavier Espot. SFGA / C.ESTEVE

L’ajuntament de la Seu d’Urgell ha demanat oficialment a la Generalitat que, en el marc del pla de desescalada a Catalunya que aquest dijous ha d’aprovar el Procicat es consideri Andorra com a part de l’Alt Urgell. Això permetria una certa mobilitat entre tots dos territoris i, de fet, entre setmana l’arribada de visitants provinents de tot el territori català. L’alcade de la població, Jordi Fàbrega, ha explicat que la proposta hauria tingut una “bona recepció” per part dels consellers responsables i que “s’estan buscant solucions” tot advertint que, probablement, seria de cara a la segona fase del procés.

Des del consistori de la capital alturgenllenca es té clar que la possibilitat d’allargar fins al gener la impossibilitat, tret de causa justificada, de moure’s entre el Principat i Catalunya suposa un cop molt dur també per a la comarca veïna. “Em faig una valoració molt negativa, sobretot per la limitació de la mobilitat”, ha indicat Fàbrega. L’alcalde admet que “no es pot passar de 0 a 100 en un moment, ja que les unitats de cures intensives encara estan molt plenes” i, per tant, “cal ser molt prudents quan baixem les restriccions per no tornar a saturar el sistema sanitari”. A la vegada, però, considera que “cal un pla que tingui en compte les característiques de tots els territoris”.

L'acceptació de la proposta permetria l'arribada de visitants catalans entre setmana, quan no hi ha confinament municipal

I, en el cas de l’Alt Urgell, recorda el màxim responsable de l’ajuntament de la capital comarcal, el pla suposa un doble problema. Per una banda, “no té sentit fer el confinament de cap de setmana per municipis perquè suposa importants greuges per a la gent que viu a pobles petits”. Per l’altra, l’afectació a la frontera amb Andorra que, deixa clar, “no entenem que es pugui allargar fins a mitjans de gener”, tot recordant que els vincles entre els dos territoris “són molt estrets; hi ha, fins i tot, famílies dividides i, després, els fronterers”. Per això, entén que caldria recuperar una excepció que ja es va fer durant el primer desconfinament, entre maig i juny.

I això és el que s’ha demanat, ja de forma oficial. “Hem reclamat  que es faci el mateix i que es consideri Andorra com a part de l’Alt Urgell”. La petició s’ha fet “per trucada directa” a les conselleries d’Interior i de Salut i també per carta. Fàbrega s’ha mostrat esperançat que, si bé no immediatament, la proposta pugui ser tinguda en compte per a més endavant. “Com a mínim, la recepció per part dels consellers va ser bona i sé que s’estan buscant solucions”, ha comentat.

L’alcalde admet que, de cara a dilluns vinent, seria complicat que s’acceptés la demanda, però confia que pugui ser una realitat, si més no, en una fase més avançada del procés de desescalada. Al seu entendre, no suposaria “una mobilitat exagerada que seria el que podria suposar un risc sanitari”. La resolució se sabrà aquest dijous, quan el Procicat es reunirà i adoptarà el pla definitiu.

Si la proposta feta des de la Seu s’acaba acceptant, representaria ja un canvi important amb relació amb l’esborrany filtrat. Així, cal tenir present que el confinament municipal només s’aplica el cap de setmana. Per tant, entre setmana sí que obriria la porta a l’arribada de visitants. La seva presència els caps de setmana ja dependria de com avancessin els canvis en els tancaments entre divendres i diumenge.

Comentaris (3)

Trending