Espot reconeix que amb la UE les expulsions administratives no podran ser tan automàtiques com ara

El cap de Govern està convençut que l’acord que es negocia amb Europa serà peça clau dels futurs programes electorals i juga a fet i a amagar amb si es presentarà o no com a candidat demòcrata

Xavier Espot a l'inici de la xerrada amb els joves.
Xavier Espot a l'inici de la xerrada amb els joves. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, ha reconegut que les qüestions relatives a la policia administrativa, que són actualment una de les garanties per l’elevat nivell de seguretat ciutadana que hi ha al país, serà “un dels temes de negociació més difícils” amb la Unió Europea (UE) en el moment d’arribar a un acord d’associació. Espot admet que els actuals foragitaments exprés o en calent “no s’adiuen a la lletra del dret comunitari i s’han d’explicar molt bé”.

Espot ha fet aquestes apreciacions a la sala d’actes del centre de Formació Professional (FP) a Aixovall, en un acte amb joves per explicar-los l’estat de les converses amb Brussel·les. Juntament amb el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, el màxim mandatari governamental han emmarcat la negociació i han escoltat els neguits dels adolescents i joves. Abans, Espot ha atès els mitjans de comunicació.

El cap de Govern ha admès que caldrà fer canvis, si s’arriba a una entesa amb la UE, en matèria de policia administrativa perquè les expulsions tan habituals que es fan al Principat no tenen un paral·lelisme a Europa i tampoc hi encaixen. Espot ha assegurat que també “és cert que és un sistema que ha anat evolucionant” especialment a través de la jurisprudència. Amb tot, però, s’allunya molt dels cànons que s’estilen a la UE.

El màxim responsable de l’executiu, que ha recordat que Andorra no és ni per territori ni per volum de ciutadans, un gran país i, per tant, necessita “unes mesures de protecció”, ha explicat que el mètode actual dels foragitaments necessitaran “garanties suplementàries”. És a dir, lluny encara de saber com acabarà, és clar que no podran ser expulsions tan directes i automàtiques.

Espot ha afirmat que no hi ha lloc a dubte que les negociacions amb la UE, que es culminaran la propera legislatura, seran sí o sí matèria de programes i campanya electoral. Ho serà, almenys, a Demòcrates. I aquí el cap de Govern ha jugat a fet i amagar amb la possibilitat que encapçali o no el següent projecte taronja. “Encara no ho sé”, ha afirmat a l’inici per després anar transmetent dubtes i acabar assegurant que “potser ho tinc decidit però no ho puc dir o encara no és el moment de dir-ho”. Demòcrates no preveu primàries o, com a mínim, no fratricides.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending